Köfteye Yumurta Konur mu?

featured

Kıyma ile yapılabilecek hem besleyici, hem pratik hem de lezzetli yemeklerden bir tanesi köftedir. Farklı birçok türde yapılabilen köfte, her yaştan birey tarafından beğenilmekte ve sıklıkla da tüketilmektedir. Ancak köftenin hazırlanmasında, lezzetli olmasında en önemli nokta, köfte harcının güzel hazırlanmasıdır. Genellikle herkes tarafından aynı şekilde yapılan köfte, damak zevkine göre bazı malzemeler çıkarılarak da yapılabilmektedir.

Ancak bu durum bütün malzemeler için geçerli değildir. Temel bir malzemenin eksik olması, köftenin görüntüsünde ve tadında olumsuz değişikliklere yol açacaktır. Bu malzemelerden bir tanesi de yumurtadır.

Köftede Yumurtanın İşlevi Nedir?

Besin değeri açısından oldukça önemli olan yumurta, her gün tüketilmesi gereken, kalsiyum ve protein deposu bir besindir. Çocuklar her ne kadar tüketmek istemese de, tüketilmesi sağlıklı bir bedensel gelişim için oldukça önemlidir. Yumurta, köfte için en önemli malzemeler arasında yer alır. Bunun nedeni köfte harcında bulunan diğer malzemeleri yapıştırıcı özelliğe sahip olmasıdır.

Kıyma, emek içi ve kuru soğanın birbirine yapışması ve pişme esnasında da bir arada bir bütün halinde kalması bakımından yumurta kullanımı çok önemlidir. Bazı köfte türlerinde yumurta eklenmese de, bu durum pişirme şekline bağlı olarak değişmekte ve nadir olarak meydana gelmektedir. Yumurta eklense de eklenmese de köfte harcının en az yirmi dakika aralıksız şekilde yoğrulması ve malzemelerin bütünleşmesi sağlanmalıdır.

Köftenin Pişirilmesi

Köftenin yağda kızartılması sırasında dağılması büyük bir olasılıktır, bu nedenle kızartma usulüne uygun pişirilen köftelerde yumurta bulunması zorunludur. Ancak ızgara köfte için yumurta zorunluluğu bulunmaz. Bu durum köftenin tüketileceği kişiler tarafından belirlenir ve duruma uygun olarak köfte harcı hazırlanır.

Köfte Yapımında Püf Noktalar

Köftelerin çok daha lezzetli olması için bazı püf noktalar mevcuttur. Bunların bilinmesi çok lezzetli köftelerin yapılmasına yardımcı olacaktır.

  • Kuru soğanlar küçük küçük doğrandıktan sonra bir süre buzdolabında dinlendirilmelidir. Bir gün bekletme olasılığı varsa bekletilmelidir, bu daha leziz bir köfte sağlayacaktır. Kullanım öncesinde ise duyu mutlaka sıkılmalıdır.
  • Baharatlar kıymanın üzerine doğrudan dökülmelidir, köftenin çıtır çıtır olması için köfte harcına bir miktar da karbonat ya da kabartma tozu atılabilir.
  • Köfte harcı iyice yoğrulduktan sonra bir müddet buzdolabında dinlendirilmelidir. Dinlendirme sonrasında on dakika daha yoğrulmalıdır.
  • Köftenin her tarafının aynı kalınlıkta olması için elin iç kısmında tam ortada üzerine bastırılmalıdır. Şekil itibariyle de çekici olan köfteleri bu şekilde daha rahat ve kolay pişecektir.
  • Köfteler mümkünse az yağda pişirilmelidir. Sağlık açısından, sürekli çevirilerek pişirilmesi önerilir. Bu, aynı zamanda her iki tarafta eşit pişim sağlayacaktır.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Köfteye Yumurta Konur mu?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri