Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne Bağlı İl Halk Kütüphaneleri Akıllı Kitap Teknolojisi ile buluştu.
Akıllı Kitap Teknolojisi ile tüm akıllı cihazlar ve VR gözlükleri kullanan okurlar, yazarları yakından görüyor, onlara sesli ve yazılı olarak soru sorarak yapay zeka ile cevap alabiliyorlar. Akıllı Kitaplarda yer alan eğitimler, resim galerisi sayesinde kütüphaneler son teknolojiyi okurlar ile buluşturuyor.
Dünya’da ilk kez yerli yazılımcı ve yayıncılar tarafından geliştirilen Akıllı Kitap Teknolojisi sayesinde artık okurlar, il halk kütüphanelerinden aldıkları referans kodları ve her kütüphanede yer alan ayaklı pano ile qr kod sayesinde dijital üyelik oluşturabiliyor ve yazarları yakından görerek, onlarla konuşabiliyor, kitaplarını okuyup, isterlerse sesli olarak dinleyebiliyorlar. Ayrıca bu sayede okurlar; yazarların, hayatlarına dair nesneleri, yapıları ve anları 3 boyutlu olarak sanal gerçeklik ortamında deneyimleyebiliyorlar. Sistem sayesinde kullanıcılar isterlerse burada özel hocalar tarafından hazırlanan eğitimleri izleyebiliyor ve resim galerisi sayesinde dünyaca meşhur birçok resmi yapay zeka sayesinde o resimlerin içerisindeymiş gibi gerçekçi bir şekilde deneyimleyebiliyorlar.
Şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı il halk kütüphaneleri ve Rami Kütüphanesinde kullanılan sistem kısa sürede büyük beğeni topladı.
Hedefimiz Sayısı Milyonu Bulan Dünya Kütüphanelerine Hizmet Vermek
Akıllı Kitap Teknolojisinin modelleme, çeviri, editörlük, yazılım gibi süreçleri 3 yıllık bir AR-GE çalışması ile meydana geldiğini vurgulayan Setyay Bilişim Firmasının kurucusu Mehmet Gaygusuz; Şu anda VR gözlüklerde ve Metaverse ortamında kitap okunabilen, yazarları görebildiğiniz, çeşitli eğitimler aldığınız ve bunu sanatla birleştirebildiğiniz bir uygulama Amerika veya İngiltere’de bulunmuyor. Şu anda yapay zeka ile modellenmiş yazar ve sanatçı sayımızı kısa süre içerisinde 1.000 yapabilmek hedefimiz ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Dünya ve Türkiye tarihini etkileyen pek çok ismi kısa süre içerisinde Akıllı Kitap Teknolojisinde görüp, onlarla konuşabileceğiz.Şu anda illerimizi ziyaret ediyor ve kütüphanecilerimize gerekli eğitimleri veriyoruz. Ne yazık ki ülkemizde meydana gelen deprem nedeni ile bazı hasar gören il halk kütüphanelerimize teknolojimizi ulaştıramadık. Ancak amacımız kısa sürede bakanlığımızında desteği ile tüm illeri teknolojimiz ile buluşturmak. Projemizi geliştirirken Kütüphaneler, Gençlik Merkezleri ile istişarelerde bulunup fikirlerini aldık. Özellikle gençlere edebiyatı, eğitim ve kültür sanatı daha cazip kılmak ve kullanışlı bir sistem oluşturmak istedik. Projemizi il halk kütüphanelerinde, üniversite ve akademilerde ön kullanımlara açarak tüm süreçte okurların, gençlerin fikirlerini aldık. Türkiye’de 1.000’den fazla belediye ve halk kütüphanesi bulunuyor. Amacımız teknolojimizi uygun bir fiyatlandırma politikası ile tüm Türkiye’nin hizmetine sunmak ve Dünya’da bu alanda öncü olmak. Bu konuda bize destek olan Kültür Bakanlığı ve Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğüne özel bir teşekkürü borç biliyoruz. Yapılan araştırmalar dünyadaki kütüphane sayısının 1.000.000’dan fazla olduğunu gösteriyor. Sistemimiz şu anda 6 yabancı dili destekliyor. Eğer ülkemizde projemiz başarılı olursa hedefimiz tüm dünya kütüphanelerini Akıllı Kitap Teknolojisi ile buluşturarak bu alanda ülkemizin bayrağını en iyi şekilde dalgalandırmak ve ülkemizi metaverse dünyasında başarılı bir şekilde temsil edebilmek.
ları karşısında görüyor, onlar ile konuşuyor, kitapların ve hayatlarını yakından görüyorlar. Akıllı Kitaplarda yazarların kitaplarını okuma, sesli olarak dinleme dışında “Metaverse Kültür Merkezi“ sayesinde toplamda 20 saati geçen Satranç, Osmanlıca, Beden Dili ve Diksiyon Eğitimi de ücretsiz alınıyor. Sistemin bir diğer ve üçüncü özelliği ise “Metaverse Resim Galerisi“ sayesinde dünyanın en meşhur tablo ve resimlerini yapay zeka ile içerisindeymiş gibi görüp, dinleyebilmek.
Dünya’da ilk kez yerli yazılımcı ve yayıncılar tarafından geliştirilen Akıllı Kitap Projesi sayesinde artık okurlar, dijital üyelikleri ile yazarları yakından görebildiği, onlarla konuşabiliyor ve kitaplarını okuyup, isterlerse sesli olarak dinleyebiliyorlar. Yazarların, hayatlarına dair nesneleri, yapıları ve anları 3 boyutlu olarak VR teknolojisi sayesinde yakından görülebiliyor. Sistem içerisine giren kullanıcılar isterlerse burada özel hocalar tarafından hazırlanan eğitimleri izleyebiliyor ve resim galerisi sayesinde dünyaca meşhur birçok resmi yapay zeka sayesinde o resimlerin içerisindeymiş gibi gerçekçi bir şekilde deneyimleyebiliyorlar.
Yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veren Akıllı Kitap Teknolojisi ile özellikle gençler ve tüm kullanıcılar kütüphanelerden alacakları bir referans kodu sayesinde sistemin tüm eğitici ve yenilikçi özelliklerini kullanabiliyorlar. Telefon doğrulaması ve kişiye özel üyelikle çalışan sistem aynı zamanda dört ayda bir kez ve yılda üç kez yeni teknolojiler ile güncellenerek kullanıcılara sürekli gelişen bir deneyim sunuyor.
Yazarlar, Yazılımcılar, Çevirmenler ve Psikologlar ile 3 Yıl Süren Bir AR-GE SÜRECİ
Akıllı Kitap Teknolojisinin modelleme, çeviri, editörlük, yazılım gibi süreçleri 3 yıllık bir AR-GE çalışması ile meydana geldiğini vurgulayan Setyay Bilişim Firmasının kurucusu Mehmet Gaygusuz; Şu anda VR gözlüklerde ve Metaverse ortamında kitap okunabilen, yazarları görebildiğiniz, çeşitli eğitimler aldığınız ve bunu sanatla birleştirebildiğiniz bir uygulama Amerika veya İngiltere’de bulunmuyor. Projemizi geliştirirken Kütüphaneler, Kültür Bakanlığı, Gençlik Merkezleri ile istişarelerde bulunup fikirlerini aldık. Özellikle gençlere edebiyatı, eğitim ve kültür sanatı daha cazip kılmak ve kullanışlı bir sistem oluşturmak istedik. Projemizi çeşitli halk kütüphanelerinde, üniversite ve akademilerde ön kullanımlara açarak tüm süreçte okurların, gençlerin fikirlerini aldık. Türkiye’de 1.000’den fazla belediye ve halk kütüphanesi bulunuyor. Amacımız teknolojimizi uygun bir fiyatlandırma politikası ile tüm Türkiye’ye ve uluslararası pazara sunarak bu alanda öncü olmak. Yapılan araştırmalar dünyadaki kütüphane sayısının 1.000.000’dan fazla olduğunu gösteriyor. Sistemimiz şu anda 6 yabancı dili destekliyor. Eğer ülkemizde projemiz başarılı olursa hedefimiz tüm dünya kütüphanelerini Akıllı Kitap Teknolojisi ile buluşturarak bu alanda ülkemizin bayrağını en iyi şekilde dalgalandırmak ve ülkemizi Metaverse dünyasında başarılı bir şekilde temsil edebilmek