Çay lekesi, özellikle de şekerli ise döküldüğü / salmadığı yerde kalıcı ve rahatsız edici izlere yol açabilmektedir. Bu nedenle çay henüz dökülür dökülmez işlem uygulanması, çok daha kesin sonuç alınmasını ve leke kalmamasını sağlayacaktır. Çay döküldüğünde, doğrudan kağıt havlu ile müdahale edilmesi, çayın çok derinlere işlemesini engelleyecektir. Ancak çay lekesi bir yere dökülmüş ve burada leke bırakarak kurumuş ise kumaşın temizlenmesi için bazı işlemler uygulanması gerekecektir.
Elbette her zaman lekenin oluştuğu sırada müdahale edilemeyebilir. Bu leke çok sonradan da fark edilebilir. Ancak bu durumda, leke kumaşa iyice işlemiş olur ve temizlemek da sanıldığı kadar kolay değildir. Kuruyan çay lekesi kumaşta yer eder, bu nedenle lekenin ilk olarak yumuşatılması gerekmektedir.
Bunun için kumaşın arka tarafından soğuk su ile kumaş yıkanır. Daha sonra lekeli kısma bir miktar leke çıkarıcı dökülür ve parmakla bölgeye iyice yedirilir. Kumaşın yeniden yıkanmasından önce en az yarım saatliğine kumaşın bu şekilde bekletilmesi gerekmektedir. Daha sonra kumaş, yıkama talimatlarına uygun olarak çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.
Kullanılan kıyafetlerde de zaman zaman çay lekesi meydana gelebilir. Kumaş pamuklu ise leke çok daha belirgin ve zorlu olacaktır. Kumaşlardaki çay lekesinin çıkarılabilmesi için lekeli bölgeye bir bezle limon suyu uygulanır ve limon suyunun lekeli bölge tarafından iyice emilmesi sağlanır. Limon suyu renkli kıyafetlerde uzun süre kaldığında renk değişimlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle beyaz kıyafetlerde kullanılması tavsiye edilmektedir. Limon suyunu emen lekeli kıyafet, daha sonra durulanır ve ardından her zamanki şekliyle çamaşır makinesine atılır.
Pamuklu beyaz kıyafetlerdeki çay lekesinin temizlenmesi için bölgeye az miktarda oksijenli su da uygulanabilir. Ancak leke kesinlikle ovulmamalıdır, aksi halde leke çok daha geniş bir alana yayılabilir. Daha sonra kıyafet durulanır ve yine uygun programda çamaşır makinesine atılır.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre çok daha hassas bir kumaş türüdür. Polyester kıyafette çay lekesi oluşmuş ise yine bölgeye limon suyu uygulanmalı ve tampon hareketlerle kıyafetin limon suyunu iyice içine çekmesi sağlanmalıdır. Aynı işlem limon kolonyası ile de denenebilir.
Ancak kolonya alkol de içerebildiği için işlem öncesinde kıyafetin görülmeyen bir bölgesinde mutlaka denenmeli, daha sonra bir sorun oluşturmadığına emin olunduktan sonra lekeli bölgeye dökülmelidir. Daha sonra polyester giysi makinede hassas programda yıkanmalıdır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için asgari ücretin 22 bin 104…
Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Kayhan, Tokat Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve…
Tokat Belediyesi, şehirde bir ilke imza atarak Motorize Zabıta ekiplerini hizmete sundu. Belediye Başkanı Mehmet…
Tokat, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği yerel ligler kapsamında unutulmaz bir turnuvaya sahne oldu. 2024-2025 sezonu…
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver Medya Tanıtım Kampanyası…
Yerel seçimlerden sonra AK Parti ile MHP arasında neler olup bittiğini ve ilişkilerini anlayabilen, anlayıp…