Ömer Dede Bıttım Sabunu, içeriğindeki bıttım yağı sayesinde cilt sağlığına katkıda bulunan doğal bir sabundur. Ciltteki lekelerin ve sivilcelerin azaltılmasına yardımcı olurken, cildi nemlendirir ve canlandırır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde de cilt yaşlanmasının etkilerini azaltır. Tüm cilt tipleri için uygun olan bu sabun, kimyasal içerikler içermez ve doğal bir temizleyici olarak kullanılabilir. Ömer Dede Bıttım Sabunu, Türkiye’nin doğal güzellik sırlarından biri olarak bilinir ve dünya genelinde popülerliği her geçen gün artmaktadır.
Ömer Dede Bıttım Sabunu: Doğal ve Etkili
Son zamanlarda en çok rağbet gören ürünlerden biri haline gelen Ömer Dede Bıttım Sabunu, doğal içeriğiyle çok tercih edilmektedir. Bu yazımızda bıttım sabununun nasıl üretildiği, hangi deri ve saç hastalıklarına iyi geldiği, kullanım şekilleri gibi hususları detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Ömer Dede Bıttım Sabunu Nerede Üretiliyor?
Bıttım sabunu nasıl üretilir sorusu çeşitli yörelerin çeşitli yöntemlerine göre değişkenlik gösterse de genel hatlarıyla aynı yolu izler. Bıttım esasen Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yetişen fıstığın aşılanmamış hâli anlamını taşımaktadır. Bıttım sabunu, Siirt`e özgü bir sabundur. Siirt şehrinde yetişen “bıttım” ağacının menengiç yapraklarından elde edilir. Menengiç, çitlembik, çedene, çıtlık, çitemik gibi farklı isimlerle anıldığı yöreler de vardır.
Bıttım Sabunu Nasıl Üretiliyor?
Bıttım sabunu, birçok zahmetli aşamadan geçtikten sonra tüketicinin kullanımına hazır duruma gelmektedir. Aşılanmadığı zaman gelişim göstermeyen yabani fıstıklar toplandıktan sonra menengiç meyveleri temizlenir. Ardından menengiçler serilir ve 7 ila 10 gün süre zarfında kurumaya bırakılır. Sonrasında meyvelerin öğütme işlemleri bu süreci takip eder. Öğütülen menengiçler yağlarından arındırılır. Daha sonra kazanlarda kaynatılır. Karışım üzerinde kaynama işlemleri bitip karışım kıvam aldığında sabun kalıplara uygun bir biçimde kesilir ve tüketicinin kullanımına hazır hâle getirilir. Bıttım sabunu, tamamen organiktir ve kimyasal madde içermez.
Ömer Dede Bıttım Sabununun Faydaları Nelerdir?
Bıttım sabunu, sedef hastalığının etkilerinin azalmasına yardımcı olur ve varislere faydalıdır. Varis oluşumunu azaltır, oluşmuş olan varislerin ağrılarını azaltır. Saç dökülmesini azaltır ve saç renginin siyahlaşmasını sağlar. Saç derisiyle alakalı kepek, sivilce gibi rahatsızlıklara faydalıdır ve saç derisinde sivilce oluşumunu önler. Saç köklerini güçlendirir, kuru saçları nemlendirir ve cilt lekeleri üzerinde etkilidir. Ayrıca siyah noktaların oluşumunu engeller.
Bıttım Sabununun Saça Faydaları Nelerdir?
Bıttım sabununun saça faydaları arasında saç derisinde görülen kepek, sedef, sivilce vb. problemlerin giderilmesinde ve tedavisinde kullanılması yer alır. Beyazlayan saçlarda siyahlaşma için de düzenli kullanıldığında etkili sonuçlar verir. Düzenli kullanımında saç dökülmelerini azaltma konusunda da oldukça faydalıdır. Eğer fazla dökülen saçlarınız varsa düzenli kullandığınız bıttım sabunu bu sorunun çözümünde etkili sonuçlar verecektir. Saçlarınızın sönük görüntüsünden şikayetçiyseniz bıttım sabunu düzenli kullanıldığı takdirde saçlarda parlak ve canlı görüntüler sağlar. Saçlardaki ısı kaynaklı yıpranmaları düzeltir.
Bıttım Sabununun Cilde Faydaları Nelerdir?
Bıttım sabununun cilde faydaları arasında ilk olarak özellikle bacak bölgesinde yoğun olarak görülen varis ve varise bağlı ağrıları azalttığı sayılabilir. Eğer bacaklarınızda varis probleminiz varsa düzenli olarak kullandığınız bıttım sabunu bu varisleri ve ağrılarını azaltır. Sedef hastalığında kullanımı, hastalığın ciltte meydana getirdiği kaşıntı, kızarıklık gibi durumların azalmasını sağlar. Egzama hastalığında kullanımı, hastalığın neden olduğu kızarıklık, kaşıntı vb. şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olur. Düzenli kullanıldığı takdirde bıttım sabunu bu hastalıkların tedavisinde önemli etkiye sahiptir.
Ömer Dede Bıttım Sabunu Nasıl Kullanılır?
Bıttım sabunu kullanımında dikkat edilmesi gereken şeylerin başında tamamen doğal ve zararlı madde içermeyen bir yapıya sahip olduğu en önemli noktadır. Organik yapısı nedeniyle kimyasal maddeler ile birlikte kullanılmamalıdır. Doğal maddelerden üretildiğinden yan etkisi bulunmamaktadır. Bıttım sabunu ciltte kullanılırken kullanılacak alan üzeri güzel bir şekilde köpürtülmelidir. Sabun yıkanacak bölge üzerinde bir süre bekletildikten sonra ılık suyla yumuşakça durulanmalıdır. Akneler, sivilceler ve siyah noktalar için kullanıldığında yüzün tümüne de uygulanabilir. Bu uygulama haftada 2-3 kez tekrarlandığı takdirde güzel sonuçlar verecektir. Saç için kullanılacak olan bıttım sabunu, şampuan ile dönüşümlü şekilde kullanılmalıdır. Saçlar bir gün bıttım sabunu ile sonraki yıkama gününde şampuan ile yıkanmalıdır. Bıttım sabunu ile saçlar yıkanırken önce saçlar ıslatılır ve bıttım sabunu ile saçlar köpürtülerek yıkanır. Saç diplerine bıttım sabunu ile masaj yapılır. Ardından durulanır.
Bıttım Sab
Tokat, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği yerel ligler kapsamında unutulmaz bir turnuvaya sahne oldu. 2024-2025 sezonu…
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver Medya Tanıtım Kampanyası…
Yerel seçimlerden sonra AK Parti ile MHP arasında neler olup bittiğini ve ilişkilerini anlayabilen, anlayıp…
Tokat ili Niksar ilçesi Çiçekli köyü merkezli 7.0 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, 20 Aralık 2024 tarihinde…
Tarım İl Müdürünün sergilemiş olduğu bu tavra şaşırdım mı? Elbette hayır, uygulamalarını yakından izleyen birisi…
Cumhurbaşkanının 2022 yılında Tokat ilimizde yaptığı açıklamada medine hurmalı kestane ballı manda yoğurdu tarifi vermişti.”Her…