Safra kesesi sağlığı için oldukça önemli olan beslenme, uygun yiyeceklerin seçimi ile desteklenmelidir. Bu noktada ise çorba tüketimi, sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Safra kesesine iyi gelen çorbalar, sindirim sisteminin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken, tokluk hissi de sağlayabilir. Bu sebeple, evde kolayca hazırlayabileceğiniz mercimek, sebze, tavuk veya kemik suyu çorbaları, sağlıklı bir beslenme programının önemli bir parçası olabilir. Kendinize ve vücudunuza özen göstermek için, safra kesesi sağlığına uygun çorbaları tüketmeye özen gösterin.
Safra Kesesine Hangi Çorbalar İyi Gelir?
Safra kesesi taşı, iltihabı ve benzeri diğer hastalıkların yaşanması sebebiyle tüketilecek bazı besinlerin bu tür hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Bu tarz hastalıklara sıvı besinler daha çok iyi gelmektedir. Bu sıvılardan biri de geçmişten günümüze gelen hastalıklarda kişilere iyi gelen çorbalardır. Peki safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir?
Başlıca çeşitleri hazır çorba, etli ve acılı çorbalar ile bütün baklagil çorbaları hariç olmak üzere diğer hafif çorbalar tercih edilmektedir. Çorbalar mutlaka çok baharatlı olmamalıdır ve vücudumuzda süzgeç görevi gören organlara zarar vermemesi açısından tercih edilmemelidir.
Safra kesesine iyi gelen çorbaları sıralamak gerekirse; domates çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, buğday unu çorbası, pirinç çorbası, bezelye unu çorbası, mercimek unu çorbası, şehriye çorbası, yayla çorbası, acısız tarhana çorbası ve benzeri hafif çorbalar safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Safra Kesesine Hangi Meyveler İyi Gelir?
Safra kesesi taşı hastaları için, sebze ve meyveler çiğ olarak tüketmek en sağlıklı olanıdır. Çiğ sebze ve meyvelerde yer alan enzimler sindirim sistemini düzene sokar, bu sisteme bağlı organları temizler ve sindirime destek olur. Safra kesesine en iyi gelen meyve elmadır. İçerisinde bulunan pektin isimli bir bileşen yardımıyla toksinleri içine emen elma, safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.
Ekşi olmayan bütün taze meyve suları tüketilebilir. Komposto şeklinde kabuksuz pişirilmiş elma, şeftali, kayısı, kırmızı erik tüketmek safra taşınıza iyi gelecektir. Çiğ, olgun, kabuksuz olarak da muz, tatlı elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm ve tatlı kiraz da safra kesesi rahatsızlıklarında tüketilen besinler arasındadır.
Fakat, sıraladığımız bu meyveler haricinde diğer komposto ve çiğ meyveler asla tüketilmemelidir. Safra kesesi taşı rahatsızlıklarında tüketebileceğiniz birçok sebze de bulunmaktadır. Bu sebzeler
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, eğitim programlarını güncellemek ve müfredatın niteliğini artırmak amacıyla…
AK Parti Tokat Milletvekilleri, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'yı ziyaret ederek, Tokat'taki tarım ve…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Taşlıçiftlik Kampüsü'nde eğitim veren Mesleki ve…
Tokat İl Özel İdaresi, Almus ve Başçiftlik ilçelerinde vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla filosuna…
Amazon Prime Video, üyelerine ek ücret ödemeden erişebildikleri geniş içerik yelpazesiyle dikkat çeken hizmetini Türkiye…
Başarılı oyuncu Oğuz Peçe, son olarak "Temelli Misafir" dizisinde seyirci karşısına çıkmıştı. Ancak Peçe'nin hayatında…