Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Türkmenoğlu; “Tokat kebabı aslında Sivas’ındır”

“Tokat kebabı aslında Sivas’ındır”

Sivas’ın zengin mutfak kültürü ve yöresel yemekleri, Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu tarafından vurgulanmaktadır. Türkmenoğlu, Sivas’a ait olan yemeklerin başka iller tarafından tescil edilmeden önce Sivas’ta tescil edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Sivas, tarihi ve kültürel yapısıyla bilinen bir şehirdir ve doğal güzellikleri ile birlikte geleneksel mutfağıyla da dikkat çekmektedir. Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde adı sıkça geçen Sivas, aynı zamanda Eretna devletine de ev sahipliği yapmıştır. Sivas mutfağının kökleri saray mutfağına dayanmaktadır ve günümüzde ev kadınları tarafından mutfak sanatına dönüştürülmüştür. Sivas’ın zengin mutfak kültüründe yöresel yemeklerin ve lokasyonlarda bu yemeklerin sahiplenme tartışmaları yaşanmaktadır. Ahat Türkmenoğlu, Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı olarak, Sivas’a ait olan yemeklerin başka iller tarafından tescil edilmeden önce Sivas’ta tescil edilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Türkmenoğlu ayrıca şehirde coğrafi tescil kurulunun kurulması gerektiğini vurgulamaktadır. Sivas’ın gastronomi ve yemek kültürünün uzun bir geçmişi olduğunu dile getiren Türkmenoğlu, ev yemekleri ve ocak yemeklerinin Sivas mutfağının önemli bir parçası olduğunu ifade etmektedir. Bunların yanı sıra, coğrafi tescil belgesi alınması gereken fırın yemeklerinin de olduğunu belirtmektedir. Sivas geçtiğimiz dönemde pastırma için tescil almış olsa da fırın kellemiz hala tescil almamıştır. Bu sebeple fırın kelle için bir an önce tescil alınması gerekmektedir. Kelle Türkiye genelinde bulunabilirken, Sivas’ın fırın kellesi başka hiçbir yerde bulunmamaktadır. Ayrıca, kazan simidi Sivas’a özgüdür ve başka hiçbir yerde bulunmayan lezzeti ve yapılışıyla tanınmaktadır. Bu sebeple, kazan simidinin tescil edilmesi önem arz etmektedir. Düğülcek çorbasının da tescil alması gerekmektedir. Sivas’ta 2021 yılında coğrafi tescil toplantısı yapılmış olsa da bu tarihten bu yana herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, Sivas’ta mutlaka coğrafi tescil kurulunun kurulması gerekmekte ve Sivas’a ait olan yemeklerin başka iller tarafından tescil edilmeden önce Sivas’ta tescil edilmesi önemlidir.”

Tokat Haberleri

Recent Posts

TOGÜ’de Üretilen Milli Patates Çeşitleri Tohumları Üreticilerimizle Buluştu

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve DOKAP iş birliği ile üreticilere “Milli Patates Çeşitlerinin…

9 saat ago

Artova MYO’dan “Geleceğimiz Gençlerimiz” Projesi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Artova Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğretim Görevlisi Ferhat Şahin’in…

13 saat ago

Tokat İl Özel İdaresi Mevsim Şartlarının Zorlaşmaya Başladığı Dönemde Çalışmalarını Sürdürüyor

Yol çalışmaları kapsamında; Ortaören Köyü’nde Yol ve Ulaşım Müdürlüğü tarafından yol genişletme ve kumlama çalışmalarıdevam…

1 gün ago

Tokat’ta Park Sorunu Çözüme Kavuşuyor: İl Özel İdaresi’nden Etkili Düzenlemeler

Tokat’ta uzun süredir devam eden park sorunu, İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalarla önemli…

2 gün ago

Tokat’ta Gençlik Buluşması: Bakan Kacır ve İlk Türk Astronotu Alper Gezeravcı Gençlerle Buluştu

Tokat, kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan, gönül sultanlarıyla dünyaya ışık saçan bir şehir olarak yine önemli…

2 gün ago

Bakan Ali Şevki Erek’in Kızı Feza Naime Hanımefendiye Veda

Şehrimizin değerli isimlerinden, eski Devlet Bakanı Ali Şevki Erek’in sevgili kızı Feza Naime Erek Hanımefendi…

2 gün ago