Tarım ve Orman Bakanlığı, 2012-2022 yılları arasında toplamda 1.887 firmaya ait 4.164 taklit ve tağşiş ürünü kamuoyuna ifşa ederken, sahte gıda ürünlerinin başında bal geldi. Baldaki taklit ve tağşişin boyutlarını anlatan TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, “Özellikle son yıllarda ‘beta fruktofuranoza’ adlı bir enzim sayesinde bal görünümündeki glikoz şurubu mevcut analizlerden geçerek raflarda tüketiciye sunuluyor. Baldaki sahtecilik öyle bir boyuta ulaştıki yaptığımız tespitlerde raflardaki 5 baldan 4’ünün taklit ve tağşiş içerdiğini gördük. Tarım Bakanlığı, bal konusunda yeni bir strateji belirleyerek halk sağlığı ile oynayan bu gıda teröristlerine dur demelidir” diye konuştu.
“RAFLARDAN TOPLATILMALILAR”
Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Başkanı Mustafa Sarıoğlu, bazı üreticilerin artan maliyetlerini düşürmek için gıda ürünlerinde taklit ve tağşişe yöneldiğini ifade ederek, “Baldaki sahtecilik öyle bir boyuta ulaştı ki yaptığımız tespitlerde raflardaki 5 baldan 4’ünün taklit ve tağşiş içerdiğini gördük. Son dönemde özellikle ‘beta fruktofuranoza’ adlı bir enzim sayesinde bal görünümündeki glikoz şurubu mevcut analizlerden geçerek raflarda tüketiciye sunuluyor. Tarım Bakanlığı, bal konusunda yeni bir strateji belirleyerek halk sağlığı ile oynayan bu gıda teröristlerine dur demelidir. Beta fruktofuranoza enzimiyle veya pirinç şurubuyla yapılan sahte ürünler tespit edilerek raflardan toplatılmalıdır. Bu durum bir yandan sektörde ciddi bir haksız rekabete yol açarken, öte yandan tüketici sağlığı da tehlikeye atılıyor. Gıda bir milli güvenlik meselesidir, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek gıdaları üreten ve piyasaya arz edenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır” dedi.
BESLEME ŞEKERİ DAĞITIMLARI DEVAM EDECEK
Arıların ekolojik ve ekonomik değeri göz önüne alındığında, arı stoklarının izlenmesi ve sürdürülmesine ihtiyaç olduğunu belirten Sarıoğlu, “Bırakalım balı insanlar değil arılar yapsın. Bu sebeple arı stoklarının artırılması büyük önem taşıyor. TAHAP olarak nisan ayından bu yana arıcılara 568 TIR şeker dağıtarak arıcının cebinde 300 milyon liranın kalmasını sağladık. Besleme şekeri dağıtımlarımıza önümüzdeki hafta yeniden başlayacağız” dedi.
Geçtiğimiz hasat döneminden bu yana şeker ihtiyacında kendi kendine yeten Türkiye’de fiyatların stokçular yüzünden tavan yaptığını belirten Sarıoğlu, “Piyasaya şeker vermeyen toptancılar kaosa neden olmuş ve arı üreticisini zora sokarak, beslenmesini yapamayan binlerce arının ölümüne neden olmuşlardır. Şimdi bile arı şeker bulamadığı için beslenemiyor. Yapacağımız yeni şeker dağıtımı ile bu sorunu çözüme kavuşturacağız” dedi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından Sonbahar Turnuvaları kupa töreni gerçekleştirildi. Spor Salonunda düzenlenen…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Palyatif Bakım Uygulama Merkezinde tedavi gören hastalara yönelik “Unlu Mamullerin Doğal Boyalarla…
İYİ Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, asgari ücretin belirlenmesine ilişkin sert bir açıklama yaptı.…
Önce bir not… Okurlarıma, bugün için Milletvekilimiz Sayın Yücel Bulut’un TBMM’de yaptığı konuşması ile ilgili…
Dünya devi Amazon, uzay teknolojileri alanında devrim yaratacak bir hamleye imza atarak uydu üretimini Türkiye'ye…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için asgari ücretin 22 bin 104…