770 yıllık tarihi köprünün yüzeyine kazınan yazılar, başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında silinecek.
Tokat Belediyesi’nin girişimleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Dairesi Başkanlığının destekleriyle Yeşilırmak üzerinde yıllara meydan okuyan Selçuklu eseri tarihi Hıdırlık Köprüsünde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Murçlarla kesme taşlar arasındaki sıvaları temizleyen işçiler, tarihi yapıya yakışmayan yazıları da yapılan çalışmalar kapsamında temizliyor.
Yaklaşık 7 yıldır araç trafiğine kapalı olan köprü Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Dairesi Başkanlığı ekiplerince yapılacak olan restorasyon öncesinde her iki tarafına bariyerler konularak yaya trafiğine kapatıldı.
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Eroğlu, yaklaşık olarak 7 yıl önce araç trafiğine kapatılan köprünün zemininde bulunan asfalt kaplamanın kaldırılacağını kaydetti.
151 Metre uzunluğunda, 7 metre genişliğindeki kesme taştan yapılan Hıdırlık Köprüsü’nde başlayan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu; “Tokat şehrimiz; 900 yıllık tarihi, Anadolu’nun kültür mirasını içinde barındıran nadide şehirlerden biridir. Bu tarihi eserlerden biri de Amasya ve Turhal’dan gelen yolları doğuya, Karadeniz’den gelen yolları da Orta Anadolu’ya bağlayan bir kavşak konumundaki tarihi Hıdırlık Köprümüzdür. Selçuklu’nun en önemli sultanlarından birisi olan Alaaddin Keykubat’ın 3 torununun 13’üncü yüzyılda devleti birlikte yönettiği dönemde yapılan Hıdırlık Köprüsü, günümüze kitabesiyle birlikte ulaşmış tek köprü olarak biliniyor. 5 Kemere sahip ve yapıldığı döneme göre çok büyük bir şekilde inşa edilmiş olan Hıdırlık Köprüsü’nde bugüne kadar ciddi bir tadilat işlemine ihtiyaç duyulmamıştı. Sağlamlığıyla da bölgede yaşanan büyük depremlere rağmen ayakta kalabilmiş önemli eserlerden birisi olan Hıdırlık Köprümüzde restorasyon çalışmalarının başlatılması için girişimlerde bulunduk. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun ilimizi ziyaretlerinde köprüde incelemelerde bulunmuştu. Bakan beye restorasyon çalışmaları için ricada bulunmuştuk. Sağolsun Bakan beyin talimatı ile ihale yapılarak restorasyon işlemleri başladı. Yaklaşık 1 yıllık bir süre de çalışmalarının tamamlanması öngörülüyor. Ama ben Mart, Nisan aylarına hizmete açılacağı kanaatindeyim.
Yaklaşık 20 yıl önce asfaltlanan köprünün zeminindeki 10-15 santimetrelik asfalt zeminin kazınmasının ardından alttaki tarihi taşlarını yeninden ortaya çıkaracağız. Asfalt kaplama kaldırdıktan sonra köprünün üzerinde başka bir kaplama yapılmayacak. Mevcut eski hali neyse 770 yıl önce kullanılan malzeme neyse silinerek tamiri yapılacak ve o şekli ile kullanılacak. Ayrıca yapılacak olan çalışmalarla köprünün spreyle boyanan taşları da temizlenecek. Köprü üzerindeki kitabe ile yerinden sökülen taşlar restorasyon çalışmaları ile onarılacak ve yeniden halkımızın kullanımına açacağız. Kanal Tokat projemiz içerisinde ayrı bir yere sahip olan köprümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Hıdırlık Köprümüz Tokat’ın en önemli sembol yerlerinden biri olma adına yerli yabancı turistlere hitap eden tarihi bir nokta olarak kazandırılmış olacak” dedi.
Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ile Sağlıkta Kalite Artışı ve Halk Sağlığına Yönelik Önemli Düzenlemeler Yapıldı…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Artova Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 1. ve 2.…
Tokat’ın Ak Parti Milletvekili Dt. Cüneyt Aldemir, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Osman Aşkın Bak…
Tokat İl Özel İdaresi, karla mücadele çalışmalarında gösterdiği hızlı ve etkili müdahalelerle dikkat çekiyor. Zorlu…
Elvan Erkal, "Unutmabeni Çiçeği" ile müzik dünyasına kalpten bir mesaj gönderiyor. Aşkın zamansızlığı ve sonsuzluğu…
Tokat Milletvekili Kadim Durmaz: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Abdülkadir Uraloğlu ile daha önce yaptığımız…