1. Haberler
  2. Tokat Haberleri
  3. TARIM ALANLARINI NADASA BIRAKMAK YERİNE YEM BİTKİSİ EKİLSİN

TARIM ALANLARINI NADASA BIRAKMAK YERİNE YEM BİTKİSİ EKİLSİN

featured

NADAS ALANLARINA

YEM BİTKİSİ EKİLSİN

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hayvancılıkta yaşanan yem açığının karşılanması için tarım arazilerini nadasa bırakmak yerine yem bitkileri ekilmesini önerdi. Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımızın nüfus başına bir küçükbaş hayvan hedefine ulaşabilmek için önce yetiştiricilerin yem ihtiyacının karşılanması lazım. Bu nedenle tarım alanlarını nadasa bırakmak yerine yem bitkileri ekerek kaba yem açığının bir kısmı karşılanabilir” dedi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, yetiştiricilerin kuraklıktan dolayı yem sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. 23 milyon hektarlık tarım arazisine sahip olan ülkemizde, her yıl yaklaşık 3,5 milyon hektara yakın tarım alanın nadasa bırakıldığını belirten Çelik, bu alanların ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade etti. Çelik, “Ülkemizde her yıl tarım alanlarının yüzde 15’i nadasa bırakılmaktadır. Nadasa bırakmak yerine bu alanlarda kurağa dayanıklı yem bitkilerinin ekimiyle kaba yem ihtiyacımızın bir kısmının karşılanması mümkün olabilir. Bu arazilerde Macar Fiği tritikale karışımı, korunga, yem bezelyesi gibi kurağa dayanıklı yem bitkileri ekimi yapılabilir” ifadelerini kullandı. Genel Başkanı Nihat Çelik, geçmişte ülkemizde uygulanan ‘Nadas Alanlarının Daraltılması’ projesi kapsamında mercimek, fiğ gibi bitkilerin ekimi yapıldığını da hatırlatarak, “Benzer bir çalışma ile hayvancılığımızın 50 milyon ton olan kaba yem açığının bir kısmı karşılanabilir” dedi.

YEM HAMMADESİ İTHALATI AZALIR

Nadas alanlarına yem bitkilerinin ekilmesiyle yem hammaddesi ithalatının da azalacağına vurgu yapan Çelik, “Yetiştiriciler bu konuda eğitilmeli, üretim için teşvik edilmeli, bazı enstrümanlarla da desteklenmelidir. Böylece yem maliyetleri düşürülecek, yem hammaddesi ithalatımız da azalacak. Sonuç olarak ülkemizin hayvancılık sektörünün dışa bağımlılığını azaltmak, kırmızı et üretimimizi daha üst seviyelere çıkarmak ve yetiştiricimizin mevcut durumunun iyileştirilerek üretime teşvik edilebilmesi adına; yem bitkisi üretimi ve üretim alanları artırılmalı, kendi yemini üretebileceği imkanlar sağlanmalı. Hayvan başına verimin yükseltilmesi için de uygulanan ıslah çalışmalarının benimsenmesi teşvik edilmeli” değerlendirmesini yaptı.

Küçükbaş hayvancılığa daha önce olmayan destekleri veren ve talimatıyla artan yem fiyatlarının düşürülmesini sağlayarak yetiştiriciye rahat nefes aldıran Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye de teşekkür eden TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, “Tarım sevdalısı, gönül insanı olan Sayın Bakanımıza, sektörümüze verdiği destekten dolayı her zaman müteşekkiriz” dedi.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
TARIM ALANLARINI NADASA BIRAKMAK YERİNE YEM BİTKİSİ EKİLSİN
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir