1. Haberler
  2. Haberler
  3. Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti Ne Kadar?

Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti Ne Kadar?

featured

Tavuk çiftliği kurma maliyeti, pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak, tavukların barınma, yemlenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için yapılacak yatırımların yanı sıra, diğer giderler de hesaba katılmalıdır. Bu giderler arasında, tavuk çiftliğinin yerleşim yeri, işletme izinleri, çalışan maaşları, vergiler ve diğer masraflar yer almaktadır. Tavuk çiftliği kurma maliyeti hakkında daha fazla bilgi edinmek ve planlama yapmak için, bir uzmanla veya sektörde deneyimli kişilerle çalışmak önerilir.

Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti Ne Kadar?

Ülkemiz son yıllarda, bilhassa son 1 yıl içerisinde zorlu ekonomik şartlarla karşı karşıya kalmış durumda. Yaşam koşullarının gitgide pahalılaşması ile insanlarda ek işlere yönelme eğilimi her geçen gün artmaktadır. Son zamanların en sık araştırılan ve merak edilen işlerinden biri de tavuk çiftliği kurma işidir. Bu yazımızda okuyucularımız için bir tavuk çiftliği kurmak için ne kadar paraya ihtiyaç olduğunu ve gerekli koşulların neler olduğunu anlatacağız. Şimdiden yararlı olmasını dileriz.

Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti

Tavuk çiftliği kurma maliyeti tek seferde hesaplanabilecek bir sabitlikte değildir. Bu tavuk çiftliğinin nerede kurulacağına, kaç tavukla kurulacağına, yumurta amaçlı mı et amaçlı mı kurulacağına bağlı olarak oldukça değişkenlik gösterebilir. Ayrıca zaman zaman tavuk çiftliği kurmayı planlayan girişimciler için devlet destekli projeler de bulunur. Bu destekleme projelerinden yararlanarak açılış maliyetlerini düşürebilmek mümkündür.

Betonarme yapı, çadır ya da prefabrik şekilde kurulabilecek olan tavuk çiftliklerinin maliyetleri betonarme yapılarda daha yüksek, çadırlarda ise çok daha düşük olacaktır. Net bir rakam belirlemek mümkün olmasa bile bir aralık belirtmek gerekirse şöyle bir tablo oluşturabiliriz. Kapasitesi 500 tavukluk olan bir çiftliğin kurulum maliyeti 25 bin TL ile 60 bin TL arasında, 1000 tavukluk olan bir çiftliğin kurulum maliyeti 45 bin TL ile 200 bin TL arasında, 2000 tavukluk ise 85 bin TL ile 300 bin TL arasında bir maliyet ile kurulabilir. Kurulacak olan tavuk çiftliğinde 5000 ya da daha fazla tavuk beslenilmek istiyorsa maliyet aşağı yukarı 500 bin TL üzerinde olacaktır.

Tavuk İşi Para Kazandırır mı?

Tavuk çiftliği kurma maliyeti kapsamında, tavuk çiftliği işi kurarken para kazanabilmek için öncelikle stratejinizi sağlam belirlemeniz gerekir. Çünkü attığınız adımlar stratejinize uygun bir şekilde ilerlemezse para kazanmak zor olacaktır.

Kurulan tavuk çiftliği yumurta üretmek amacıyla kurulduysa yumurta satışı yapan firmalarla iş ortaklığı kurarak kar elde edebilecek satış rakamlarına ulaşabilirsiniz. Bir firmayla ortaklık kuramazsanız kendi imkanlarınızla günde 1000-2000 adet yumurtayı kısa bir süre içerisinde satmak mümkün olamayacağı için elinizde kalıp bozulur ve siz de zarara uğrarsınız. Aynı şekilde tavuk eti elde etmek amacıyla kurulan çiftliklerin de para kazanabilmesi için sağlam ve güvenilir alıcılar bulması gerekir. Ürününü satabilecek sağlam bir alıcısı olan tavuk çiftliği üreticileri giderlerini de kontrol altında tutabildiği ve aynı zamanda tavukların sağlıklarını korumaya azami dikkat gösterdikleri müddetçe mutlaka tavuk çiftliğinden güzel gelirler elde edeceklerdir.

500 Tavuk Ayda Ne Kadar Kazandırır?

Tavuk çiftliği kurma maliyeti kapsamında, yapılan iş ne olursa olsun kazanılan miktarın net bir şekilde hesaplanabilmesi için gelir ve gider kalemlerinin ince bir şekilde kaleme alınması gerekir. Elde edilen tüm gelirlerden, yapılan harcama ve gider tutarı çıkarılarak kazanılan miktar bulunur.

500 tavuğun günümüz şartlarında giderlerini hesaplamakla başlarsak önce yem giderini hesaplamak gerekir. Tavuk başı 6 lira yem gideri olduğunu düşünürsek 500 tavuk için toplam yem gideri 3000 TL olur. Yumurtaları koymak için alınacak viyolün ücreti şu anda 135-140 TL civarı tutar. Bu çiftlikte 1 ayda harcanan elektrik ve su faturalarının toplamı da bir gider kalemidir. Aylık faturalar toplamına ortalama bir fiyat olarak 400 TL diyebiliriz. Hesap edilemeyen aniden ortaya çıkabilecek harcama kalemleri için ise (bir arıza, kaza, kesinti gibi) 250 lira bir bütçe gittiğini düşünebiliriz. Bu yumurtaların dağıtımı için 600 tl nakliye masrafı olarak hesaplarsak ve en son tavukların veteriner ve ilaç masrafları için de 200 tl ayırırsak toplam giderlerimizi hesaplamış oluruz. Toplam 1 aylık gider 4590 TL olur.

Şimdi gelirimizi hesaplayabiliriz. 500 tavuktan günlük 14 koli yumurta garanti olarak çıkacaktır. Günde 14 koli yumurta 1 ayda 420 koli yumurta anlamına gelir. Şu anda yumurtanın 1 kolisinin 50 liradan satıldığını düşünürsek 420 * 50 = 21000 TL gelir elde etmiş oluruz. Bu elde ettiğimiz gelirden giderimiz olan 4590 lirayı çıkarırsak elimizde 16410 tl kazanç kalacaktır. Elde edilebilecek bu kazancı yem maliyetlerini düşürerek ya da yumurta verimi en yüksek olan tavuk cinslerini tercih ederek arttırabilirsiniz.

Tavuk Çiftliği Ayda Ne Kadar Kazanıyor?

Kontrollü bir ekonomi ile ilerleyen ve iyi yönetilen bir tavuk çiftliğinde aylık kazanç hesabı yapab

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti Ne Kadar?
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir