‘’MÜSİAD 2023 Yılı Değerlendirme ve 2024 Yılı Beklentileri Toplantısı’’ bugün MÜSİAD Genel Merkezi’nde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve MÜSİAD üyelerinin katılımı ile düzenlendi. Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘’Açıklanan rakamlara baktığımızda bile Türkiye’nin çehresinin değiştiğini anlıyoruz’’ dedi.
‘’MÜSİAD 2023 Yılı Değerlendirme ve 2024 Yılı Beklentiler Toplantısı’’ bugün MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Düzenlenen toplantı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakan Yardımcıları Özgür Volkan Ağar ve Mahmut Gürcan, DEİK Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın katılımı ile gerçekleşti.
Toplantıda açılış konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuşmalarına ‘’Türkiye köklü bir değişim yaşamıştır’’ ifadeleri ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti’nin 21 yıllık iktidar sürecinin, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik yapısını köklü bir şekilde değiştirdiğini vurgulayan Bolat, ‘’Bu dönemde, Türkiye’nin uluslararası arenada gücünü ve itibarını artıran önemli adımlar atılmış, ekonomik kalkınma ve altyapı projeleri ile ülke çağdaş bir dönüşüm yaşamıştır. İhracat ve sanayi alanında kaydedilen rekorlar, sağlık ve eğitim alanındaki dev yatırımlar, Türkiye’yi bölgesel bir güç merkezi haline getirmiştir. Bu icraatlar, hamdolsun ülkenin geleceğini şekillendiren stratejik kararlar olarak tarihe geçmiştir’’ dedi.
‘’1000 adet ihracatçısı olan bir ülkeden, 140 bin ihracatçısı olan bir ülke haline geldik’’
Türkiye’nin 1980 ve 2023 yılları arasındaki değişimine vurgu yapan Başkan Bolat, ‘’1980 yılında 67,5 milyar dolar milli geliri, 262 bin kayıtlı şirketi, sadece 1000 adet ihracatçısı olan ve toplamda 2,9 milyar dolar ihracatı olan bir ülke idik. Bu da 4 temel tarım ürünü ve biraz da mensucattan oluşuyordu. Daha sonra 2023 yılında, 1,1 trilyon dolar milli geliri 12.521 dolar kişi başı milli geliri, 140 bin ihracatçısı ve 255,8 milyar dolar ihracatı, 2 milyon 346 bin şirketi, 2 milyon 224 bin esnafı olan bir ülke olmayı başardık’’ ifadelerine vurgu yaptı.
Açıklamalarında Ulaşım ve Altyapı Yatırımları, sağlık reformları, enerji keşifleri, terörle mücadele, siyasi reformlar başlıklarına da değinen Bolat, ‘’Cumhurbaşkanımızın geçen hafta açıkladığı gibi, 2023 yılında Türkiye’nin toplam mal ihracatı 255,8 milyar dolar olmuş ve bu Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, 2024 yılı için mal ve hizmetler ihracatımızın toplamda 375 milyar dolar olmasını hedefliyoruz’’ dedi.
Bolat, ‘’Savunma sanayi ihracatımız 2002’de yalnızca 248 milyon dolar iken, 2023 yılına geldiğimizde tam 21 kat artışla 5,5 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Bu dönemde firma sayımız da 40 kat artışla 56’dan 2 binin üzerine çıkmıştır. Sadece bu başlıklara baktığımızda bile Türkiye’nin çehresinin değiştiğini anlıyoruz. Bundan sonra da siz değerli iş insanları ve dostlarımızın desteğiyle ülke kalınması için belirlediğimiz hedeflere koşar adım gitmeye devam edeceğiz’’
‘’2003 yılında dünyanın 18. büyük ekonomisi konumundayken 2021 yılında 11. sıraya yükseldik’’
Son dönemde gelişen bölgesel krizlerin, jeopolitik gerilimlerin ve sıcak çatışmaların hepsinin ülkemizin yakın bölgelerinde cereyan ettiğini belirten Bakan Bolat, ‘’Manzara ne kadar olumsuz olursa olsun, bizim yegâne amacımız ülkemizin ekonomik ve ticari kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmektir’’ ifadeleri ile ihracat vurgusu yaptı. Türkiye olarak büyüme ve ihracatta yakalanan güçlü seyirin, ekonomik krizlere ve zorluklara karşı son derece güçlü olduğunu belirtti.
Bolat, ‘’2021 yılında %11,4 ile son 50 yılın en yüksek büyüme rakamını yakalayan Türkiye, bu güçlü büyüme trendini devam ettirip 2023 yılının üçüncü çeyreğinde %5,9 oranında büyümeyi başarmıştır. Böylece Türkiye ekonomisi, son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürmüştür. IMF’ye göre, Türkiye ekonomisi satın alma gücü paritesine göre 2003 yılında dünyanın 18. büyük ekonomisi konumundayken 2021 yılında 11. sıraya yükselmiştir. Bu güçlü büyüme verileri işgücü piyasamıza da yansımış ve Ekim ayı itibariyle işsizlik oranı %8,5’e gerilerken, son 11 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Toplam istihdam sayısı 2002’den bu yana 10,5 milyon kişi artışla 31,8 milyon kişiye ulaşmıştır. Diğer yandan, Dünya Ticaret Örgütüne göre, Türkiye’nin 2023 yılının ilk 9 ayında, yıllıklandırılmış mal ihracatının küresel ihracattaki payı %1,06’ya yükselmiştir. Bu pay 2022 sonunda %1,02; 2002’de ise sadece %0,55 idi. 2028 yılında ise küresel mal ihracatından aldığımız payın %1,3’e çıkmasını hedefliyoruz’’
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü;
‘’Ticaret Bakanlığı olarak, iş dünyamıza ihtiyaç duydukları her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. KOBİ’lerimizden başlamak üzere her seviyede ihracatçımıza; ihracata hazırlık aşamasından pazarlamaya, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar ihracatın her aşamasına, her adımına destek sağlıyoruz.
Bu kapsamda, mal ihracatına yönelik olarak firmalarımıza 2023 yılında 11,7 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında bu rakamı çok daha artırarak yaklaşık iki katına çıkaracağız.
Hizmet ihracatı noktasında ise firmalarımıza bilişim, teknik müşavirlik, dizi – film, sağlık, lojistik ve eğitim sektörleri başta olmak üzere bu yıl toplamda 2,5 milyar liranın, 2012’den beri ise 5 milyar liranın üzerinde destek sağladık. 2024 yılında 5,1 milyar TL’lik bir kaynağı hizmet ihracatçısı firmalarımıza ayırdık.
İhracatçı firmalarımızın finansmana erişim imkânlarını genişletmek ve desteklemek amacıyla, Türk EXİMBANK ve İGE A.Ş. ile yoğun bir mesaiyle çalışarak ihracatçılarımızın hem krediye hem de kredi için kefalete erişimlerini kolaylaştırıyoruz.
Bu adımların yanı sıra, Bakanlığımızın Merkez Bankamız ile yürüttüğü ortak çalışmalar neticesinde, reeskont kredilerinin günlük limitini 10 kat artışla 3 milyar TL’ye çıkardık. Yine bu kapsamda, ihracatçılarımıza politika faiz oranı altında reeskont kredisi kullanım imkânı tanıdık.
Malumunuz, ihracat faaliyetlerinden elde edilen kazançların vergilendirilmesinde kurumlar vergisi oranımızı 5 puan düşürmüştük. Son olarak yaptığımız yasal düzenleme ile de dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri aracılığıyla yapılan ihracatlarda, imalatçı ve tedarikçilerin ihracat kaynaklı kazançlarından alınacak kurumlar vergisinde 5 puan indirim sağladık. Bunun sonucu ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı da yılın ikinci yarısından itibaren yükselmiştir. Dış ticaret dengemizdeki söz konusu iyileşmenin, cari işlemler açığımızın azalmasına katkı yapmakta olduğunu ve son iki aydır cari işlemler fazlası verdiğimizi belirtmek istiyorum’’
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği 1. sınıf öğrencilerine yönelik 9. geleneksel…
Tokat Valisi Abdullah Köklü, Kasım Ayı İl Genel Meclis Toplantısına katılarak, yaklaşan "Tokat İl Özel…
Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun talimatlarıyla Tokat’ta başlatılan temizlik seferberliği kapsamında kentteki tüm mezarlıklar…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Tokat Milletvekili Kadim…
Tokat İl Özel İdaresi, çalışanları ve aileleri arasındaki dayanışmayı artırmak amacıyla başlattığı "Aile Buluşmaları" etkinliklerine…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği “Tatlı Patates…