Valiliğimiz öncülüğünde faaliyetlerine devam eden Tokat Kadın Kooperatifleri Satış Mağazası’nın açılışı ile Valiliğimiz adına oluşturulan Tokat Komana Markasına ait ürünlerin tanıtımı düzenlenen törenle yapıldı.
Taşhan girişinde gerçekleştirilen programa Vali Numan Hatipoğlu ve eşi Ayfer Hatipoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Kayhan, protokol mensupları, kurum müdürleri, kadın kooperatiflerimizin başkanları, üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Kadınlarımızın el emekleri ile ürettikleri yöresel ürünlerinin yer aldığı ve Tokat Komana Markası adı altında oluşturulan çavuş üzümü, şakayık, akzambak kolonyası ile sıvı sabunların raflarda yerini aldığı açılış ve tanıtım programında konuşan Vali Hatipoğlu, kadın kooperatiflerinin önemine değindi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, ülke genelinde kadın kooperatiflerini teşvik etmek için kapsamlı çalışmalar yapıldığını belirten Vali Numan Hatipoğlu, Tokat’ta 17 kadın kooperatifinin faaliyet gösterdiğini söyledi. Vali Hatipoğlu, “Bu kooperatifleri daha üretken ve etkin hale getirebilmek için çeşitli çalışmalar yaptık. Kadınlarımızın üretim ve pazarlama süreçlerine yönelik eğitimler düzenledik.” dedi.
Kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünlerin pazara ulaşması konusunda İl Özel İdaresi bünyesindeki MEPASAN aracılığıyla ulusal pazara ulaştırılmasında önemli rol oynadıklarını belirten Vali Numan Hatipoğlu, “Taşhan’ın tarihi dokusu içinde açılan satış mağazasında, 17 kadın kooperatifinin ürettiği ürünler satışa sunulacak. Burada pestil haline getirilmiş kuşburnu, ceviz gibi pek çok ürünümüz var. Bu ürünler, yeni pazarlama teknikleriyle satışa sunulacak. Tüm kooperatiflerimizin ürünleri Tokat Kadın Kooperatifleri markasıyla pazarlanacak.” dedi.
Tokat’ın endemik ve değerli ürünlerini kozmetik alanında kullanmak için Tokat Komana markasının oluşturulduğunu kaydeden Vali Hatipoğlu, Komana isminin Tokat’ın tarihi yerleşim alanlarından biri olduğunu ve milattan önce dört bin yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Vali Hatipoğlu, “Tokat Komana markasıyla çok özel ürünler üretmeye başladık. Bu markanın gücünü artırmak ve pazarlama alanı oluşturmak için her türlü desteği sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
Tokat’ın pek çok yöresel markası olduğunu ve Karayaka kuzusunun ulusal zincir marketlerde satılmaya başlandığını belirten Vali Hatipoğlu, “Tokat Kadın Kooperatifleri markasının da ülke genelindeki zincir marketlerde yerini almasını umuyoruz. Tokat yaprağı veya Erbaa yaprağı, ülkemizde en çok aranan yapraklardan biri. Bu yaprakların zincir marketler aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılması büyük bir özellik ve güzellik olacak.” diye konuştu
Tokat Kadın Kooperatifleri ürünleri arasında üzüm yaprağından çay ve baharat gibi yenilikçi ürünlerin de bulunduğunu belirten Vali Hatipoğlu, bu çalışmaların devam edeceğini söyledi. Hatipoğlu, “Turhal’da yol üzerinde yer alan bir noktayı yöresel ve mevsimlik ürünlerin pazarlanacağı bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Tokat’ın tüm coğrafyasındaki ürünleri en iyi şekilde pazara sunmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz.” dedi.
Açılışta emeği geçen herkese teşekkür ederek kadınların eğitimi ve üretime katılmaları konusunda her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurgulayan Hatipoğlu “Valilik olarak, kadınlarımızın üretim sürecinde daha etkin olmalarını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu projelere destek veren üniversitemize, Tokat Belediyemize ve tüm kurumlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Tokat Kadın Kooperatifleri Satış Mağazası ve Tokat Komana Markası ürünlerinin tanıtımı, yöresel ürünlerin ulusal pazarlara ulaşması açısından büyük bir adım olarak değerlendirilirken, bu girişim, Tokat’ın ekonomik gelişimine katkı sağlaması ve kadınların ekonomik hayata daha fazla katılım göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
Galeriyi Görüntüle