Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Çevresel Etkileri İncelemek İçin Meclis Araştırması Talep Ediyor

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Niksar Mutluca köyündeki GES projesini TBMM gündemine taşıyarak, konuyla ilgili meclis araştırma önergesi verdi.

KELKİT VADİSİ TALAN EDİLDİ!

Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgeleri arasında florası ve biyolojik çeşitliliği bakımından önemli bir nokta olan Kelkit Vadisi, GES tehdidi altında. Konuya ilişkin TBMM’ye bir araştırma önergesi sunan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz; “Kelkit Vadisi koruma altına almamız gereken bir değerken, herhangi bir üst ölçekli havza yönetim planı olmaksızın, vadi boyunca onlarca HES projesi yapıldı. Yüz yıllardır Tokat’a, halka ve doğaya yaşam veren Yeşilırmak suyu, HES projeleriyle adeta talan edildi!” dedi

PROJENİN HEDEFİNDEKİ KÖYLÜLER PROJEYE KARŞI

Kelkit Irmağı ve D-100 transit yolunun da geçtiği Mutluca Köyü’nde geçmişte birçok HES kuran AYDEM enerji şirketinin, bu kez de köyde kurmayı planladığı Akıncı HES Yardımcı Kaynak GES İlavesi Projesi ile köylülerin tarım arazisini Güneş Enerji Panelleriyle kapatmak istiyor. Projeye itiraz eden köylüler, verimli tarım arazilerinin yok edilmesine karşı çıkıyor.

Şirketin araziye GES (Güneş enerji santrali) projesi yapmak için girişimlere başladığını belirten CHP’li Durmaz, “Bölge halkına ve ilgili kuruluşlara başvurmadan, 136 dönüm araziyi kapsayan bu projenin; arazilerin jeolojik, hidrolojik ve doğal özellikleri; ekosistem hizmetlerinin sağlığı ve bütünlüğü, yerel ekonomide su kaynaklarının önemi ve yeri; söz konusu projelerden akarsu sisteminin ve yöre halkının ne düzeyde etkileneceği ekseninde değerlendirilmesi yapılmadan, keşif ve bilirkişi raporu olmaksızın CED olumlu raporu çıkması tartışmalıdır.”

ORİJİNAL TARIM ARAZİSİNE MARJİNAL DEDİLER!

Açıklamasının devamında bölge halkının santral kurulmasına karşı çıkarak, Tokat İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını da hatırlatan Durmaz; “Gerekli incelemeler yapılmaksızın aktif tarım alanlarını, marjinal tarım alanı olarak raporlamak mevzuata aykırıdır. Tarım alanlarında yeni bir inceleme yapılmıştır. Bunların sonucunun beklenmesi gerekmektedir” dedi.

Projenin gerçekleşmesi durumunda ciddi bir su sorunu da yaşanabileceğini belirten Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, “Yeşilırmak’tan akan suyla can bulan köylerde yaşayan binlerce insan susuz kalabilir. Suyu olmayan, deresi kurutulan halkın geçim kaynakları yok edilirse, bölgede tarım ve hayvancılık büyük ölçüde zarar görür.” dedi.

Önergesinde Çevre Kanunu ve Ramsar sözleşmesine değinen Durmaz; “Kanununda açıkça ifade edildiği gibi, doğayı ve çevreyi ilgilendirecek her türlü proje ve yatırımın, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine bağlı kalarak; doğal kaynaklara, kentsel ve kırsal arazilere uygun şekilde, hava, toprak ve su kirlenmesinin önlenmesi, bugünkü ve gelecek kuşakların sağlık ve yaşam düzeylerinin güvence altına alınması ilkesini dikkate alacak şekilde hukuki ve teknik esaslara uygun olmalıdır.” Dedi.

TOKAT’IN DOĞASINI KORUMAK İÇİN TBMM’DE KOMİSYON KURULSUN!

Doğal kaynaklarımızın, yaşam alanlarımızın, tarım ve üretim merkezlerimizin hesapsızca şirketlere kiralanması doğal kaynaklarımızın, yaşam kaynağımızın talan edilmesidir.

Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için bölgede yapılacak olan tüm projelerin denetim ve incelemeden geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle konunun TBMM gündemine alınarak ilgili araştırmaların yapılması elzemdir.

Tokat CHP Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat ve çevresindeki Hidroelektrik Santralleri (HES) ve Güneş Enerjisi Santralleri (GES) projelerinin çevresel etkileri konusunda önemli bir girişimde bulundu. Durmaz, özellikle Niksar Mutluca köyündeki GES projesinin tarım arazileri üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekerek, bu projelerin çevresel, jeolojik, hidrolojik ve ekosistem açısından incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Tokat’ın doğal kaynakları, su kaynakları ve tarım alanlarının korunması açısından önemine dikkat çeken Durmaz, bu projelerin yerel ekonomiye, su kaynaklarına ve doğal yaşama muhtemel etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası çevre sözleşmelerine uyum ve ülkemizdeki çevre koruma yasalarına uygunluk konusunda da hassasiyetle durulması gerektiğini ifade etti.

Kelkit Vadisi gibi önemli bir ekolojik alanda yer alan Tokat’taki HES ve GES projelerinin, bölgedeki su kaynakları, flora ve fauna üzerindeki olası etkilerini vurgulayan Durmaz, bu projelerin sürdürülebilirlik ilkesi ve çevre koruma yasaları çerçevesinde incelenmesi gerektiğini belirtti.

Tokat CHP Milletvekili Kadim Durmaz, çevre koruma yasalarına uyulup uyulmadığının tespit edilmesi ve bu projelerin potansiyel risklerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. maddelerine göre Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Bu araştırmanın, bölgenin çevresel, ekonomik ve toplumsal yapısını koruma altına almak adına önemli bir adım olacağını belirtti.

 

Tokat Haberleri

Recent Posts

Rektörlük Çalışanlarından Rektör Yılmaz’a Öğretmenler Günü Sürprizi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlük ofis çalışanları, güvenlik görevlileri ve çay ocağı personeli, 24 Kasım Öğretmenler…

8 saat ago

BAŞKAN YAZICIOĞLU: “HER HAFTA BİR MAHALLEDEYİZ”

Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu her hafta bir mahalleyi ziyaret etmeye devam ediyor. Son olarak…

1 gün ago

Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası’nda Milletvekili Cüneyt Aldemir Genel Kurlda Söz Aldı

Tokat Milletvekili Dt. Cüneyt Aldemir, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı…

1 gün ago

CHP Toakt Milletvekili Kadim Durmaz; Tokat İçin Çözüm Bekleyen Acil Sorunlar ve Talepler

Tokat, çevre illere göre yüksek uçak bileti fiyatlarıyla karşı karşıya; bu sorun acilen çözülmeli ve…

1 gün ago

TOGÜ’de Üretilen Milli Patates Çeşitleri Tohumları Üreticilerimizle Buluştu

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve DOKAP iş birliği ile üreticilere “Milli Patates Çeşitlerinin…

3 gün ago

Artova MYO’dan “Geleceğimiz Gençlerimiz” Projesi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Artova Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğretim Görevlisi Ferhat Şahin’in…

3 gün ago