Yeşil Sanayi Sitesi zemin iyileştirme ihalesinin Tokatlı firmadan alınarak başka bir ihaleye verilmesini eleştiren Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Dr. Ali Çelik, “Bu şehrin iş insanına yapılan haksızlığı hukuken ve vicdanen bedelini ödetmek sonuna kadar takip etmek boynumuzun borcu olsun”
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Dr. Ali Çelik, Tokat’ın değerlerinin Tokat’ta kalması gerektiğini ifade ederek, “9.11.2021 tarihinde yeni Yeşil Sanayi Sitesi zemin iyileştirme ihalesi yapılıyor. İhale komisyondaki yedi kişiden beşi bakanlık temsilcisi ikisi kooperatif yönetim kurulu üyesi. İhale yüzde 41 kırımlı 43 milyon liraya üyemiz olan Tokat firması Kad-Tem inşaatta kalıyor”
KOŞA KOŞA RESİM ÇEKTİRMEYE GİDİYORLAR
“Şartnameye göre 21 iş günü içerisinde gerekçe gösterilerek ihale iptal edilir, maddesi olmasına rağmen bu süre içerisinde hiçbir gerekçe gösterilmeksizin İptal ediliyor. İhaleyi alan firma ikinci ihaleye çıkıldığında ihalenin iptal edildiğini tesadüfen öğreniyor. Yasal süreler beklenmeden apar topar neden ihaleye çıkıldığını sorduğunda yıl geçmeden ekonomik olarak bir kayıp söz konusu olmadan yapıldığı İddia ediliyor. Aslında son derece gerçeğe aykırı bir açıklama. Bir sonraki yılda ihaleye çıkılsa alacak ona göre kırım yapacak alacak hatta yılı içerisinde iş biteceği için bir artış alamayacak ama yılın son döneminde çıkıldığında İhale rakamının üzerine bir de bir sonraki yılın fiyat artış farkını alıyor yani aslında rakam düşmüyor, artıyor. Bu artışlarla beraber ikinci ihale ilave 7 milyon TL farkla bir Elazığ firmasında kalıyor. Az önceki bahsettiğimiz artışı da ilave ettiğimizde 10 milyon TL’nin üzerinde İlave maliyet söz konusu. İşin Tokat firmasından hiçbir gerekçe gösterilmeksizin alınarak Elazığ’a firmasına verilmesine mi kooperatif üyelerine ilave bir bedel ödetilmesine mi üzüleceğiz bilmiyoruz. Birinci ihalenin bitiminde kooperatif yöneticileri sosyal medya hesaplarında hayırlı olsun, ihale Tokat firmamıza kaldı diye bir açıklama yapmıyor, 1 saat sonrasında Meclis’e koşup milletvekilleriyle resim paylaşıyor”
KOOPERATİF YÖNETİCİLERİN İNİSİYATİF HAKKI VAR
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Halbuki ikinci ihalenin hemen bitiminde tam tersi ihale X firmasında kaldı, hayırlı olsun şeklinde çok mutlu olduklarına dair paylaşımlar yapıyorlar. Biz iptal etmedik bakanlık iptal etti diyorlar. Ben iki yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Ben Sanayi Bakanlığı’na bu tarz ihaleler yaptık işin yürütülmesinde ve denetiminde Kooperatif yetkili olduğu için daha çok Kooperatif yöneticilerinin inisiyatif hakkı vardır. Sanırım arkadaşlar bundan bi haberler. Hadi diyelim ki onlara rağmen böyle bir iptal gerçekleşti. O zaman iptalin altına bir şerh düşmeleri gerekmez miydi?
KAYBEDENLER TOKAT’IN SANAYİCİLERİ
Biz bu filmi daha önce de seyrettik. Proje ihalesine en az 100.000 metre² proje çizmek maddesine koyup, Tokatlı hiçbir mimar mühendislerin ihaleye katılamayacağı şekilde alt yapı oluşturup yüksek bir bedelle Ankara firmasına verilmesine de masumane bir gerekçe göstermeye kalktılar. İkinci ihalede de arkadaşımızın ihale dışı kalmasına gerekçe olarak bir evrakta aslı gibidir kaşesinin olmamasını gösterdiler. Halbuki ihale şartnamesine göre ihaleyi alan firma düzeltilmesi gereken evraklarla alakalı belli bir süre verilir ve bu süre içerisinde eksiklik varsa giderler, şeklinde bir madde söz konusu. Yani ikinci ihalede de firmanın ihale dışı kalması son derece kanunsuz ve hukuksuz. İhale dışı bırakılan firma Ticaret Sanayi odamızın üyesi. İhalede daha yüksel bedel ödemek durumunda kalan kooperatif üyelerinin büyük bir kısmı yine benim üyem.”
Kamuoyunda biz yapmadık siyasiler yaptı, bakanlık yaptı, firma kendisi çekildi gibi bir sürü dedikodu dolaşıyor. Kamuya açıklık getirmek için tüm tarafları bir araya getirmeyi düşünüyoruz.