Tokat’ta kimyasal gübreye karşı organamineral gübre

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, toprakları kimyasal gübrelerin zararlarından kurtarmak için ayçiçeğinden organaminaeral gübre üretimi üzerine araştırmalar yapmaktadır. Ayçiçeği yetiştiriciliği Tokat ili için büyük bir öneme sahip olup, toprağa verilen zararları azaltma amaçlanmaktadır. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Endüstri Bitkileri öğretim üyesi Dr. Şaziye Dökülen, organaminaeral gübrenin tarım sektöründe öncelikli bir konu olduğunu belirtmektedir. Ayçiçeği ülkemizde yağ bitkileri arasında en üst sıralarda yer alan bir bitki olduğundan dolayı, çiftçilere ve bilimsel literatür kaynaklarına hitap etmek adına, bu çalışmayı yürütmektedir. Çalışmaların amacı, hangi gübrenin verim ve yağ oranına ne tür faydalar sağlayabileceğini görmektir. Bu araştırmanın sonucunda, ayçiçeği yetiştiriciliğinde organaminaeral gübrenin kullanılması sayesinde toprakların kimyasal gübrelerin zararlarından korunabileceği ve verimliliğin artacağı beklenmektedir. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin yaptığı bu çalışma sayesinde tarım sektörüne önemli bir katkı sağlanması hedeflenmektedir.

“Bu yıl bu çalışmamızın ilk yılı bir daha ki yıl tekrarlanacak”

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Dr. Şaziye Dökülen, Endüstri Bitkileri bölümünde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar hakkında bilgi verdi. Burada, ayçiçeği bitkisinin gübrelemesini yapmaktayız. Gübreleme işlemi için hem kimyasal gübre dozları hem de organik maddelerden oluşan organamineral gübre dozları kullanılmaktadır. Organamineral gübre, günümüzde popüler olan bir gübre çeşididir. Bu gübre türü, kimyasal ve organik gübrelerin birlikte kullanılmasını sağlar. Yani, sadece kimyasal gübre kullanımı yapılabilirken, diğer tarafta organik ve kimyasal gübre bir arada kullanılabilir. Aynı zamanda bu gübrelerin, dekar başına verim miktarını hesaplamak için belirli dozları bulunmaktadır. 3, 6, 9, 12, 15 ve 18 kg/gübre dekar başına bu dozlar aracılığıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ayçiçeği çeşidi, yağlık bir çeşittir ve Tokat bölgesi, ayçiçeği üretiminde öncü iller arasında yer almaktadır. Ayçiçeği, ülkemizde yağ bitkileri açısından en önemli bitkilerden biridir. Bu nedenle, çiftçilere yardımcı olmak ve bilimsel kaynaklar sağlamak amacıyla, hangi gübrenin verim ve yağ oranına ne gibi faydalar sağlayacağını belirlemek için bu çalışmayı yürütmekteyiz. Bu yıl, bu çalışmamızın ilk yılı olup, gelecek yıl tekrarlanacak ve 2 yılın sonuçlarına göre organamineral gübre veya kimyasal gübre kullanımı ve dozlarıyla ilgili öneriler sunulacaktır.

Tokat Haberleri

Recent Posts

TOGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde 9. Geleneksel İlk Baretim Etkinliği Düzenlendi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği 1. sınıf öğrencilerine yönelik 9. geleneksel…

1 gün ago

Tokat İl Özel İdaresi Bütçe Görüşmeleri Başlıyor

Tokat Valisi Abdullah Köklü, Kasım Ayı İl Genel Meclis Toplantısına katılarak, yaklaşan "Tokat İl Özel…

1 gün ago

TOKAT’IN TÜM MEZARLIKLARI BAŞTAN SONA TEMİZLENDİ

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun talimatlarıyla Tokat’ta başlatılan temizlik seferberliği kapsamında kentteki tüm mezarlıklar…

1 gün ago

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde Tokat’ın Tarım ve Çevre Yatırımlarını Gündeme Getirdi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Tokat Milletvekili Kadim…

1 gün ago

Tokat İl Özel İdaresi Aile Buluşmalarıyla Birlik ve Beraberliği Güçlendiriyor

Tokat İl Özel İdaresi, çalışanları ve aileleri arasındaki dayanışmayı artırmak amacıyla başlattığı "Aile Buluşmaları" etkinliklerine…

1 gün ago

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Tatlı Patates Hasadı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği “Tatlı Patates…

2 gün ago