Şehir Plancısı Özge Yılmaz Deprem Türkiye İçin kaçınılmaz bir doğa olayıdır.
“Depremler ülkemizin büyük bir bölümünü tehdit altında bırakan kaçınılmaz bir doğa olayıdır. ”
Ülkemizde son yıllarda yaşanan depremlere baktığımız zaman bu doğa olayı afete, felaketlere dönüşüyor. Ne yazık ki bunun sorumlusu doğa değil insan eliyle yapılan hatalardır. Aktif faylar üzerinde yaşadığımız gerçeği kabul edip geçici çözümler üretmek yerine kalıcı ve sağlıklı çözümler üretilmesi gerekiyor.
Kaçak, plansız, projesiz, ruhsatsız yapılaşmanın görmezden gelinmesi, plan kararlarının verilmesi öncesinde yapılması gereken jeolojik çalışmalar gibi yerbilim araştırmaları başta olmak üzere, gerekli araştırma ve analiz çalışmaları yapılmadan planlama ve yer seçim kararlarının verilmesi, plan değişikliklerinin onaylanması, kat yüksekliklerinin arttırılması, binalarda kolonların kesilmesi yapılan başlıca hatalardır.
“Plancılar olarak bir kentin planlamasında ele aldığımız temel konu sorunun tanımlanması, veriler ve değerlerin sistemsel analizlerinin iyi yapılmış olması ” diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
Yapılacak toplu konut alanları, şehirsel alanlar, şehir kurma gibi kriterlerimizi depremsellik haritasına göre yapılması gereken bir planlama anlayışı benimsemeliyiz. Planlama ilkelerimizi özellikle deprem paftaları, jeolojik paftalar, dere yatakları, yamaçlar ve buradaki alüvyonlu arazilerin dayanaklığını hesaplayıp, ayrıştırmasını iyi yaparak ortaya koymalıyız. Kesinlikle riskli alanlarda konut alanı ya da sanayi alanları gibi alanlara izin vermemeliyiz. Kamusal denetime dayalı” yeni bir yapı denetim sistemi kurgulamalı, imar planlamaya daha çok önem vermeliyiz.
Özge Yılmaz
Şehir Plancısı