Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulusal siber güvenlik stratejisini ve eylem planını duyurdu. Planın 2024-2028 dönemini kapsayacak şekilde hazırlandığını belirten Uraloğlu, yerli ve milli çözümleri vurgulayarak ulusal güvenliğe katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Siber güvenlik alanında yerli teknolojilerle dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, siber güvenlik stratejisini somut hedeflere odaklanarak oluşturduklarını ve günümüz teknolojileriyle siber tehditlere karşı önlemler aldıklarını belirtti. Türkiye’nin siber güvenlik vizyonunda yerli teknolojilere önem verilerek, ulusal güvenliğe katkı sağlamak için çalışmaların sürdüğünü de açıkladı.
Türkiye’nin Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı Resmi Gazete’de Yayımlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında belirlediği Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın 2024-2028 dönemini kapsayacak şekilde hazırlandığını duyurdu.
Ankara’da yapılan açıklamada Bakan Uraloğlu, ulusal siber güvenlik stratejisini tanıtarak, stratejik hedefler doğrultusunda 18 ulusal siber güvenlik hedefini belirlediklerini aktardı.
Siber Güvenlikte Yerli ve Milli Çözümler
Uraloğlu, yerli ve millî çözümlerle dışa bağımlılığı azaltmayı ve ulusal güvenliğe katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Siber tehditlere karşı kapasite ve yetenekleri artırarak, yapay zeka ve büyük veri altyapılarıyla tehditlerin tespitini ve önlenmesini amaçlıyoruz. 5G ve nesnelerin interneti teknolojileriyle artan risklere karşı ‘sıfır güven’ anlayışıyla tedbirler alacağız,” şeklinde konuştu.
Stratejik Siber Güvenlik Yaklaşımı
Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı oluşturan bileşenlere de değinen Bakan Uraloğlu, planın stratejik siber güvenlik yaklaşımının somut hedeflere yönelik hazırlandığını belirterek, “Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi içerisinde; temalardan yola çıkarak 6 stratejik amaç belirledik. Bu doğrultuda ulaşılması planlanan 18 ulusal siber güvenlik hedefimiz bulunuyor. Eylem planımız da detaylı bir şekilde hazırlandı ve hedeflerimiz için 61 eylem maddesi belirlendi,” dedi.
Siber Dayanıklılık ve Güvenlik
Siber dayanıklılığın sağlanması için güvenliğe yönelik risklerin belirlendiğini ve değerlendirildiğini belirten Uraloğlu, acil durum ve iş sürekliliğine yönelik planlamaların hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca ulusal ve uluslararası tatbikatlarla siber dayanıklılık seviyesinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Yerli ve Millî Teknolojilerle Siber Güvenlik
Siber savunma çalışmalarının risk ve tehditleri proaktif bir şekilde tespit ederek önlemeye yönelik olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, ulusal siber güvenliği tehdit edecek unsurların yapay zeka ve büyük veri altyapılarıyla erken tespitini ve önlenmesini amaçladıklarını ifade etti. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin güvenli kullanımının öneminin giderek arttığını vurgulayan Uraloğlu, “5G ve nesnelerin interneti teknolojileriyle birlikte artan bağlantı sayısı, bulut bilişim kullanımı gibi gelişmeler; artan risklere karşı ‘sıfır güven’ anlayışıyla tedbirlerin belirlenmesini gerektiriyor,” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Siber Güvenlik Vizyonunda Yerli ve Millî Teknolojilere Önem Veriliyor
Bakan Uraloğlu, siber tehditlere karşı yerli ve millî teknolojilerin önemine vurgu yaparak, tasarımdan üretimine kadar güvenlik ilkesiyle yerli ve millî teknolojileri kullanarak ulusal güvenliğe katkı sağlayacaklarını ve dışa bağımlılığı azaltacaklarını belirtti. Ürünlerin ve hizmetlerin dünya pazarındaki payını artırmak ve ülkenin hedeflerine siber güvenlik teknolojileriyle katkı sağlamak için çalışacaklarını da dile getirdi.
Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın