Yol boyunca yayınlanan açık hava reklamlarındaki Tokat Belediyesi’ne ait bilgilendirme afişlerini görmüşsünüzdür.
“14 bin m bordür yaptık”, “3.632 m kanalizasyon hattı yaptık”, “87 bin m² parke yaptık” falan filan…
Belediyelerin yaptıkları işler hakkında vatandaşı bilgilendirmeleri çok gerekli bir çalışmadır. Bu aynı zamanda sağlıklı bir iletişimin de gereğidir. Vatandaşlar bu tür bilgileri bu şekilde açık hava reklamlarından, belediye bültenlerinden, belediyenin web sayfalarından ve sosyal medya hesaplarından öğrenir ve neler yapıldığı hakkında bir kanaat oluştururlar. Bu bakımdan belediyenin bu yöndeki çalışması memnuniyet vericidir.
Ancak bu çalışmalar belediyelerin yapmakla zorunu olduğu klasik, rutin belediye hizmetleridir. Bu hizmetler görevdeki belediye yönetimi tarafından yapılır, vatandaşların kullanımıyla bozulur, eskir veya ihtiyaç doğar ve gelen belediye yönetimince tekrar yapılır. Yapmayan yönetimler de sonuçlarına katlanır. Özetle proje niteliğindeki uygulamalar değildir.
Çünkü bu işler belediyenin yapmakla zorunlu olduğu asli görevleridir. Sınıfını geçen her çocuğumuza “teşekkür” ya da “takdirname” verilmediği gibi, biz de bu alışılmış (rutin) uygulamalardan ya da düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerden dolayı belediye yönetimini alkışlayamayız.
Ancak bu açık hava reklamlarında proje niteliğinde bir bilgilendirme var ki, işte bunu alkışlarım.
O da, afişten anladığım kadarıyla, Tokat Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası ve Reha işbirliğinde “Kadın varsa yarın var!” sloganıyla gerçekleştirilen “İstihdam Garantili Tekstil Eğitimleri Projesidir” dir.
Evet, bu kadınlarımızı işgücüne (istihdama) ve ekonomiye kazandırma odaklı bir yerel kalkınma projesidir ve Tokat’ın bu ve buna benzer projelere ihtiyacı vardır.
Bu proje aynı zamanda yerel işbirliklerinin oluşumuna da hizmet etmektedir ki, bu yönüyle de övgüye değerdir (takdire şayandır). Çünkü Tokat’ın genel sorunlarından birisi de armudun sapı, üzümün çöpü denilerek, yerel işbirliklerinin oluşturulamamasıdır.
Bu anlamda proje yerel yönetim, kamu, yarı kamusal meslek örgütü ve özel sektör işbirliğine hizmet ettiği için de değerlidir.
Söz konusu istihdam ve yerel kalkınma projesinin şimdilik kadınlara yönelik olduğunu, ilerleyen zamanlarda erkeklere yönelik olarak da uygulanacağını Sayın Erol Can’dan öğrendim ki, bu da sevindiricidir.
Her projenin uygulanma süresi vardır. O sürede proje tamamlanır ve projenin çıktıları yayınlanır, biz de projenin sonuçlarını değerlendirme olanağına kavuşuruz.
Örnek vermem gerekirse, Behzat Hanımeli, Karşıyaka Mahalle Konağı, Karşıyaka Hanımeli, Canikli Konağı, Gülbahar Hatun Hanımeli ve TOKİ Hanımeli Projeleri başladıkları günden 2023 yılı sonuna kadar, toplam 1.793 kursun açılmasına, 39.653 kursiyerin katılımına ve 22.301 kursiyerin belge almasını sağlamıştır. Bunlar Hanımeli Merkezleri Projesi’nin ölçülebilir somut çıktılarıdır.
Umar ve dilerim, söz konusu projenin de bu tür değerli çıktıları da; kursiyer sayıları, başarılı ile mezun olanlar, işgücüne katılım sağlanan kursiyer sayıları gibi, projenin bitiminde açıklanır ve biz de yeni değerlendirmeler yapma olanağına kavuşuruz.