Kadir Özbilgin
Kadir Özbilgin
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Tokat Gazetesi
  4. Tokat TSO için gelecek endişesi ve tek kişilik tiyatro…

Tokat TSO için gelecek endişesi ve tek kişilik tiyatro…

featured

“Uşağım bile olsa yanlışlarımı düzelten efendim olur” demiş Goethe.

Elbette ki kimselerden uşağımız olmasını falan beklemiyoruz. Bu konuda sorumluluk duyan, kafa yoran ve yapılan sohbetlerde “Tokat TSO’ da neler oluyor?” diyenlerin muradı, kaptanı olmayan bir geminin, daha fazla hasar almaması, yanlış limana varmaması için, 2 yıldır yapılan yanlışlıkların düzeltmesidir.

Bilinsin ki yalnızca ben değil kimse saf değil! Tokat TSO’ da yapılan her şeyin ve de yapılamayan işlerin toplum olarak ziyadesiyle farkındayız. Hepimiz sadece susup dışardan izledik bugüne kadar…

Şimdi ses verme ve kişisel olarak 2 yıldır sürdürülen yanlışlıkların düzeltilmesi konusunda tarafları sağduyuya davet etme zamanıdır.

***

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nda doğrusu olmayan yanlışlar dizisi tadında tek kişilik tiyatro oynanıyor.

Oda seçim krizi gibi koskocaman bir meseleyi sıradan bir davranışla çözümsüzlüğe dönüştürerek,  Tokat’ın en önemli kuruluşunda sahnelenen bir seçim krizi oyunu

Oyunun baş aktörü de ne yazık ki Sayın Fatih Gökdere…

Tamam, anladık! İlk düğme yanlış iliklendi, diğer düğmelerde yaklaşık 2 yıldır yanlış ilikleniyor.

Bu oyunun baş aktörü olmayı kabul eden mevcut TSO başkanı da dâhil, başlangıçta buna neden olan tüm aktörler eleştirildi, suçlandı. Tamam, bunu da anladık!

İyi de türlü sebepler ileri sürerek bu yanlışlığı 2 yıldır sürdürmekte ısrar eden, sırf oda başkanı kalabilmek için yetkisiz, etkisiz ve bütçesiz kalmayı kabullenen ve Tokat’ın en önemli kurumunu işlevsizleştiren anlayışa ne demelidir?

Bu öyle bir anlayış ki, başlangıçtaki hata ve kusurlardan yola çıkarak yapılan yetkilendirmenin bugün alay konusuna dönüştüğünü fark edemiyor. Bu nedenle de sorunlar hep havada asılı duruyor.

Oysa gerçeği yok edemezsiniz. Öyle mıh gibi durur. O gerçek de şudur! Nedeni ne olursa olsun, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası yaklaşık 2 yıldır “yok” hükmündedir.

Bu değerli yapı “Adı var kendi yok bir yapıya” dönüştürülmüştür. Ve odanın başındaki mevcut başkan hala bundaki ısrarını sürdürmektedir. Bu ısrar ne uğrunadır? Elindeki küçük bir fırsatı kullanarak, türlü bahaneler ileri sürerek ve karşısında bulunan çoğunluk bir gurubu görmezden gelerek mevcut duruma masumiyet ya da haklılık kazandırmaya çalışmak olanaklı değildir. İnandırıcı da değildir. Bu ısrardan ivedilikle vaz geçilmelidir.

Akıl alır gibi değil anlamakta zorlanıyorum! Oda seçiminden başkan olarak çıkmamış bir üye gerekçesi ne olursa olsun, istenmediği yerde neden durur? Neden Tokat Ticaret ve Sanayi Odası gibi nadide bir kurumun eksenini kaydırır? Bu anlaşılmaz tavır, nedeni ne olursa olsun kuruma, şahsın kendisine ve Tokat’ın gelişmesine zarar vermektedir.

Bu sorulara “ama” diye başlayan cümleler kurarak ve başlangıçtaki hatalı girişime dayanarak sayısız mazeret sıralanabilir. Ancak bu yanlışlık ve bu yanlışlığın halan sürdürülüyor olmasının tek bir özrü yoktur.

Tokat TSO bugün yönetim açısından ve bir inat uğruna çözümsüzlüğe mahkûm edilmiştir. Mevcut başkanın kendisine sunulan çözüm yöntemlerini türlü bahanelerle çöpe atıyor olması, çözümsüzlük zihin yapısına büründüğünü ve gözünün önündeki çözümü bile göremediğini ya da bu sonucu bilerek ve isteyerek seçtiğini akla getirmektedir. Sayın başkan böyle davranarak kendisini yıpratabilir, bu kendi tercihidir. Ancak Tokat TSO gibi bir kurumu yıpratmaya mevcut başkan da dâhil kimsenin hakkı yoktur. Çünkü o kurum Tokatlı sanayicilerin, ticaret erbabının olduğu kadar biz Tokatlılarındır

Sayın Fatih Gökdere niçin Tokat TSO’ nun başında olduğunun farkında olmalıdır. Seçim krizi nedeniyle ve bir süreliğine emanet aldığı görevi sözünde durmayıp bırakmasa da, ya da içinde bulunduğu çözümsüzlüğe bir çözüm getirmese de, günü geldiğinde zorunlu olarak, seçimle hak etmiş birisine devredecektir. O zaman geriye kalan, kendisine yöneltilen ve yanıtlanması güç soru şu olacaktır. “Bu makamdan güç mü aldınız, bu makama güç mü verdiniz?

Tokat TSO’ nun mevcut başkanı Sayın Fatih Gökdere’ye düşen kendisini değil, Tokat TSO’ nun geleceğini odağa alarak, bugün üstlendiği makama nasıl geldiğini ve ortaya çıkan sorunun sağlıklı bir analizini yaparak çeşitli mazeretlerin arkasına sığınmadan,  egosuna yenik düşmeden içinde bulunulan yanlışlığa son vermesi ve bu önemli kurumun önünü açması, kendisine de iyi gelecektir.

Teşbihte hata olmaz, La Fontaine diyor ki; “ölü bir imparator olmaktansa, yaşayan bir dilenci olmak daha iyidir.”

***

Sayın Fatih Gökdere içinde bulunduğu durumun çarpıklığını gözlerden kaçırmak istiyor olmalı ki, “Tokat’ın; Yapay Zekâ, İleri Robotik, Dron Teknolojileri Ve Tıbbi Cihaz Geliştirme Alanlarında Öncü Bir Küresel İnovasyon Ve Üretim Merkezi Olması Projesi” ni medyaya taşıyarak, günümüzde en karlı işe; hayal satıcılığına soyunmuş. Okuduğumda çok üzüldüm

Üzüldüm çünkü hayal satmakla olabilecekleri anlatmak arasında büyük bir fark vardır. Okuduğunuz yazı da bu nedenle kaleme alınmıştır.

Her şeyden önce Tokat TSO bir siyaset kurumu değildir. Kurumun başında bulunanlar ve de yönetim kurulu siyaset kurumunun yaptığı gibi hayali proje vaatlerinde bulunamaz. Tokat TSO Kurumu ve başkanının ayakları yere sağlam basmalıdır. Sözü edilen proje bir reklamdır ve Tokatlılara çoban kulübesinde padişah rüyası gördürülmeye çalışılmaktadır.

Üzgünüm ama Tokat TSO’ nun ve Tokat’ın gerçekten çok ihtiyacı olan uygulanabilir projeler varken, Tokat TSO Başkanı hayal içinde yüzüyor ve bu proje ile hayal satarak yanlış konumlandırdığı pozisyonunu sürdürmeye çalışıyor. Bu Tokat’a verilecek en büyük zarardır.

Bu projenin hedeflerini sayayım da hayali olup olmadığına sağduyulu okurlar karar versin.

Seçimlere yaklaşık 2 yıl kalmış ama proje ile 5 yıl içinde yapay zekâ, robotik, dron ve tıbbi cihaz alanlarında faaliyet gösteren 1000’den fazla teknoloji şirketinin yer aldığı bir ekosistem oluşturulacakmış.

İnanılır gibi değil. Bölgede ileri teknoloji alanında 15 bin den fazla nitelikli istihdam yaratılacakmış. Vali Ozan Balcı’da OSB’ de 5 yıl da 5 bin istihdam sağlayacağını anlatmıştı, yalan oldu. Bu hayali proje ile Tokat’ın ileri teknoloji ihracat hacmi %500 artırılacakmış. Yerli ve yabancı yatırımcılardan ileri teknoloji alanlarına 1 milyar dolar yatırım çekilecekmiş.

Anlatmadıkları tek şey var o da; bu projenin ihtiyaç duyduğu mali kaynağı nereden bulacakları hususudur.

Tokat TSO Yönetim Kurulu’nun böylesi bir açıklamadan bilgileri var mıdır? Bu proje yönetim kurulunda tartışılmış mıdır? Haberleri varsa bu ayakları yere basmayan projeyi destekliyorlar mı? Projenin finansman kaynağı nedir? Yetkisiz, etkisiz ve bütçesiz bir TSO başkanının böyle bir projeyi yaşama geçirme olasılığı var mıdır?

***

Bir sözüm de seçildikleri şehrin sorunlarını çözmekten sorumlu yerel siyaset erbabına ve milletvekillerinedir. Tokat TSO’ da yaşanan krize gözlerini kapatmamalılar.

Geçmişe takılmadan,  parti yandaşlığına soyunmadan, “biz ne yapabiliriz ki?” bahanesine sığınmadan,  “şöyle olmuş, böyle olmuş” demeden, böyle diyenlere de kulak asmadan, Tokat TSO’ nun içinde bulunduğu ve bir inat uğruna sürdürülen çözümsüzlüğe en uygun çareyi bulmaları ve uzlaştırıcılık sorumluluğunu üstlenerek bu seçkin kurumun içine düştüğü acıklı durumdan kurtulmasını sağlamalıdırlar.

Kısacası başta mevcut başkan olmak üzere, şehrin sorunlarını çözmekten sorumlu yerel siyaset erbabı ve milletvekilleri Tokat’ın bu ağır sorununu particilik çıkar ve duygusunun önüne koyarak, nitelikli çoğunluk kavramını göze alarak ve basit aritmetik hesaplarına izin vermeden çözmeleri çok yerinde olacaktır.

Bu, milletvekillerinin ve siyaset erbabının Tokat söz konusu olduğunda, çözümünü özlediğimiz olaylara ilişkin çabalarda yeterli ilgiyi gösterecekleri ve her türlü politik hesaplardan bağımsız şekilde şehri sahiplendikleri yönünde biz Tokatlılarda bir duygu ve ümit oluşturacaktır.

Tokat TSO için gelecek endişesi ve tek kişilik tiyatro…
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir