Tüm dünyadaki rol yapma oyuncularının, çıktığı yıl olan 2011 yılından bu yana ilgiyle takip ettiği ve oynadığı The Elder Scrolls V: Skyrim, kelimenin tam anlamıyla fantastik bir dünyada yaşamanın ne kadar zor olacağını bizlere gösteriyor. Fantastik-kurgusal bir açık dünya haritasında görevler yapmak, oyunun içerisindeki karakterlerin hikayelerini öğrenmek ve hatta at üstünde köyleri seyahat ederek karakterini geliştirmek oyunculara gerçek hayatta bulamayacağı bir evren yaratıyor. Oyun içerisinde birbirinden farklı insan, elf, ork ve kertenkele benzeri gibi ırklar mevcut. Özellikle kulaklarda mükemmel hisler yaratan, unutulmaz oyun müziklerine sahip olmasıyla Skyrim, oyunu oynamayanların bile hafızasına yerleşmeyi biliyor.
Skyrim versiyonları ve modları nelerdir?
Bethesda Game Studios tarafından geliştirilen bu rol yapma oyunu aslında The Elder Scrolls oyun serisinin beşinci uyarlamasıdır. Çıktığı tarihte (11 Kasım 2011) bilgisayar, playstation ve XBOX 360 için geliştirilmiş olsa da zaman içerisinde bütün konsollarda oynanabilmesi için geliştirmeler ve modlar piyasaya sürülmüştü.
Oyun mod yapımcılarının 2011 yılından bu yana Skyrim- Legendary Edition (2013), Skyrim- Special Edition (2016), Skyrim for Nintendo Switch (2017) ve Skyrim: Very Special Edition (2018) isimlerinde beş farklı versiyon geliştirerek Skyrim’in oynama zevkini arttırmayı ve farklı platformlara taşımayı hedeflediğini biliyoruz. Oyuncuların balık tutmak gibi pek çok farklı yeni fiziksel aktiviteyi yapmasına olanak vereceği haberi, oyunu sevenler tarafından heyecanla karşılandı. Bu yıl (11 Kasım 2021) oyunculara sunulacak Skyrim Anniversary Edition oyuncular arasında merak yaratmışa benziyor. Yeni çıkacak Skyrim Anniversary Edition versiyonu içerisinde Hearthfire, Dawnguard ve Dragonborn ek paketleri ve Creation Club için tasarlanmış pek çok mod bulunacak.
Yeni sorunlar var!
Ancak şimdilik iki sorun var. Birincisi yukarıda bahsettiğimiz, mod yapımcılarının yıllar içerisinde emek vererek modların oyun içerisinde kullanılması için Bethesda’nın geliştirdiği Skyrim Script Extender isimli yardımcı uygulamaya ihtiyaç duyulması. Bu durum yardımcı uygulamada çalışmayan versiyonların ve modların oyun içerisinde de çalışmayacağı anlamına geliyor. Şu ana kadar Bethesda’nın mod yapımcılarına karşı alacağı tavır bilinmezken, bu durumun mod yapımcılarını canını sıktığından şüphe yok. İkinci sorun ise özellikle ülkemizdeki maddi durumu pek de iyi olmayan oyuncuları ilgilendiriyor. Bethesda yeni ürünü olan Skyrim Anniversary Edition’ı yeni bir oyun gibi fiyatlandırma kararı aldı. Oyunu ilk kez alacak oyuncular için ücreti 50 dolar olarak açıklanırken, eski sürümlere sahip olan ve yeni versiyonu almak isteyen oyuncular için fiyat 20 dolar olarak belirlendi. Bu durum ülkemizdeki oyuncuların üzerinde hali hazırda sürekli değişen kur farkı nedeniyle hayal kırıklığı yaratmışa benziyor. Ülkemizdeki oyuncuların tek umut ışığı olarak Steam isimli oyun mağazasının Türkiye’deki oyuncular için belirlediği bölgesel fiyatlandırma akıllarda yerini aldı.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar