Zayıflama Çayları: İyi mi, Kötü mü?
Zayıflamak için oldukça sıklıkla başvurulan form çaylarının vücutta yağ yakımını sağladığı, metabolizmayı hızlandırdığı ve iştahı kestiği şeklinde iddialarla piyasada satılmaktadır. Halk arasında da ünü çok olan bu çaylardan bazılarının kilo vermeye etkisi olsa da genel itibariyle form çayları bazı bünyelerde organ yetmezliği gibi ciddi ve tehlikeli sağlık problemlerine sebep olabilir.
Zayıflama Çayları Zararlı mıdır?
Piyasada Sağlık Bakanlığının onay verip ruhsat vermiş olduğu herhangi bir bitkisel çay gibi bir ürün yoktur. Dolayısıyla şu an satılmakta olan zayıflama çayı isimi ürünler sağlık için oldukça tehlikelidir. Fakat bu çaylar kilo vermekte zorlanan ve egzersiz gibi zorlu aktiviteleri yapmak istemeyip kısa sürede kilo vermek isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sadece kısa sürede çok kilo vermek için bu zayıflama çaylarının online alışveriş sitelerinden, yerel satıcılardan veya farklı kanallardan temin edilerek içilmesi karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda yetmezlik veya direkt olarak ölüm gibi bir sonuca yola açabilir.
Zayıflama çaylarının içeriğindeki bitkiler laksatif yani müshil etkili ve diüretik (idrar söktürücü) özelliktedir. Çok sık tüketilecek form çayları vücutta aşırı oranda laksatif ve diüretik etki oluşturduğu için vücutta potasyum, kalsiyum, B1 vitamini ve magnezyum gibi değerli vitamin ve minerallerin de vücuttan atılmasına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda ise ismi geçen önemli bileşenlerin vücutta eksik olması sebebiyle kaslarda zayıflama, solunum kaslarında felç, nabız düşüklüğü, kalp tıkanması, bradikardi (nabız düşüklüğü), kas spazmları, kalpte kasılma yetisinin zayıflaması, kalp yetmezliği, psikotik davranışlar, depresyon, kramplar, felç ve hatta ölüm gibi çok hayati sonuçlar ortaya çıkabilir.
Sadece Su mu Veriyor?
Zayıflama çayları her ne kadar kısa sürede tartıda eksi görmenize yardımcı olsa da kaybedilen yağ değil sudur. Vücutta su kaybı olduğunda başka mineraller de vücuttan atılır ve bu durumda vücuttaki doğal elektrolit dengesinde bozulmalar meydana gelir.
İshal Riski Var mı?
Zayıflama çaylarında sinameki gibi laksatif ishal yapıcı bitkiler bulunur. Sinameki uzun süre tüketildiğinde bağırsağın doğal yapısına zarar verir ve bağırsak florasında bozulmalar meydana gelir. Bunun sonucunda vücutta vitamin ve mineral emilimi azalır. Bu durumda bağırsaklar da daha az çalışır, diğer bir deyişle bağırsak tembelliği meydana gelir.
Karışımı Nasıl Olmalı?
Piyasada zayıflama çayı adı altında satılan çaylar çeşitli bitkilerin karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Bu karıştırılan bitkilerin ne hangi oranda karıştırılacağı çok önemlidir ve bilimsel risk bulguları dikkate alınarak hesaplanması şarttır. Diğer bir deyişle, zayıflama çayları hazırlanırken rastgele bir tutam bir bitkiden iki tutam da diğer bitkiden şeklinde bir mantıkta olmak çok riskli sonuçlara sebep olabilir.