Lezzeti ve Tok Tutan Yapısıyla Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı yaprak sarması, taze asma yapraklarının yıkanıp haşlanmasından elde edilen şahane bir yiyecektir. Pirinç, soğan ve zeytinyağıyla hazırlanan bu lezzetli atıştırmalık, birçok kişinin favorisidir. Ancak kalori miktarı konusunda da dikkatli olunması gerektiği, diyetisyenler tarafından ifade edilmektedir.
Zeytinyağlı Sarmanın Kalori Miktarları
- Diyetisyen Gül Turan’e göre, 1 adet zeytinyağlı yaprak sarmasının kalori miktarı 32’dir.
- Diyetisyen Fulya Türkmen, 10 adet zeytinyağlı yaprak sarmasının kalori miktarının 320 olduğunu açıklamaktadır.
- 1 adet kıymalı/etli zeytinyağlı yaprak sarmasının kalori miktarı ise 42’dir.
Zeytinyağlı Sarmanın Diyet ve Kilo Alımına Etkisi
Diyetisyen Çağlayan Güller, zeytinyağlı yaprak sarmasının diyet yapan kişiler tarafından da tüketilebileceğini belirtmektedir. Ancak her şeyde olduğu gibi, ölçüye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. Sarmanın içindeki pirinç, aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilmektedir. Bu nedenle, yaprak sarmasının diyet sırasında tüketilirken de ölçülü bir şekilde yenmesi gerektiği ifade edilmektedir. 1 porsiyon yaprak sarmasında bulunan kalori miktarı, 1 dilim ekmek ve 1 kaşık yağın toplam kalorisiyle eş değerdir.
Ancak, yaprak sarması sadece kalorisiyle değil, yapımında kullanılan tuz miktarıyla da dikkat çekmektedir. Fazla tuzlu yaprak sarması, vücutta ödeme neden olabilmektedir. Bu nedenle, yaprak sarmasına eklenen tuz miktarına dikkat edilmeli ve içerisine sadece yapraktaki tuz konulmalıdır. Ayrıca, yaprakların ana malzemesi olan pirinç de diyet sırasında ölçülü ve dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Yaprak sarması tüketirken ekmeğin de azaltılması, kalori alımının kontrol altında tutulması açısından önemlidir. 1 öğünde 10 adet sarma tüketilirse, o gün 2 dilim ekmeğin de azaltılması gerektiği hatırlatılmaktadır.
Ünlü Diyetisyen Karatay’ın Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi
Zeytinyağlı yaprak sarmasının Karatay diyetine uygun olarak hazırlanan tarifi, oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. İşte tarif:
Gereken Malzemeler
- 2 adet soğan
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 250 gr kıyma
- 2 yemek kaşığı salça
- 500 gr bulgur
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım limon suyu
- 1 demet maydanoz
- 1,5-2 tatlı kaşığı tuz
- 500 gr salamura yaprak
- 3 su bardağı kaynamış su
Yapılışı
İlk olarak, ince ince doğranmış soğanları zeytinyağı ile bir tencereye alın ve pembeleşene kadar kavurun. Ardından, kıymayı ilave edip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. İçine bulgur, salça, tuz, karabiber ve kuru nane ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın. İç malzemeyi hazırlarken, salamura yaprakları 3-4 kez ılık suda yıkayın. Hazırlanan iç malzemeden, yapraklara sarmalık için yeteri kadar koyun ve sarmalayın. Tencerenin en dibine bir sıra yaprak serin ve üzerine sardığınız sarmaları dizin. Son olarak, zeytinyağı ve sıcak suyu ekleyerek tencereyi ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak olarak servis edebilirsiniz.